Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa ve Hatay Odası Başkanları Abdullah Melik ile Ahmet Sever, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin 50 yıldır bakir olması ve kimyevi herhangi bir işlem görmediği için mayınların temizlenmesi ardından organik tarıma elverişli olacağını söylediler.
ZMO ise yaptığı yazılı açıklamada sözü edilen mayınlı alanlarda, birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinin en büyük oranı oluşturduğuna dikkat çekiyor.
İşlenebilir tarım arazilerinin yanında, daha düşük miktarlarda olmak üzere mera alanları, orman ve makilik alanlar ile leçenik volkanik kayalarla kaplı alanlar bulunduğunu söyleyen ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın şöyle diyor:
"Mayınlı arazilerin işlemeli tarıma elverişli bölümünün, illere göre değişmekle birlikte, yüzde 80'e yakın bir oranda, yaklaşık 170 bin dekar olduğu hesaplandı. Bu arazinin yüzde 70'inin sulanabilir özellikler taşıdığı değerlendirilmektedir. "
ZMO Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, üretim deseni önerilerinde yer alan ürünlerin verim değerlerinin, mevcut üretim maliyetleri ve piyasa fiyatları yanında destekleme ödemeleriyle birlikte değerlendirildiğinde; bir dekar alandan elde edilen net gelir mercimekte 100, mısırda 150, buğdayda 174, pamukta 190, zeytinde 640 ve Antep fıstığında 650 Lira olduğu bilgisini veriyor.
"Sebze meyve, bağcılık, seracılık, hayvancılık ve organik tarım gibi faaliyetler, yaratılacak katma değeri daha da yükseltir."
ZMO'nun verdiğe bilgiye göre bu çerçevede, dekar başına net gelir ortalaması 180 lira olduğunda, mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net gelir 20 milyon doların üzerine çıkacak. (EZÖ)