Haberin İngilizcesi için tıklayın
NG Araştırma Şirketi, yurttaşların “ekonomik duruma bakışını” ölçtüğü araştırmasının sonucunu kamuoyuyla paylaştı.
Araştırma 1-15 Aralık tarihleri arasında Türkiye geneli 18 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 2045 kişiyle online yapıldı.
Araştırmanın sonucuna göre; “yurttaşların yaşadığı zorlukların ilk sırasında ekonomi ve geçim kaygısı” geliyor.
Araştırmada, görüşmecilere ilk olarak, “Türkiye’deki işsizlik oranlarındaki, döviz kurundaki, ürün ve hizmet fiyatlarındaki değişimler, üretim- tüketim dengesizliği ve pandemiyle gelen ekonomik zorluklar alım gücümüzü nasıl etkiledi?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 82’si alım gücünün azaldığını söyledi.
Halkın yüzde 78'i ekonomik durumdan mutsuz
“Ekonomik durumundan mutlu musun?” sorusuna ise; görüşmecilerin yüzde 78’i ekonomik durumundan mutsuz olduğunu belirtirken, yüzde 18’i ise “ne mutlu ne de mutsuzum” yanıtını verdi. Ekonomik durumundan dolayı “mutlu olduğunu” belirtenlerin sayısı ise; yüzde 4 oldu.
>>NG, 2020 yılında yaptığı araştırmada “ekonomik durumundan mutsuz olan kişi sayısı yüzde 50 olduğu notunu düştü.
Ayrıca katılımcıların yüzde 60'ı mevcut ekonomik durumundan mutsuz olmasının yanı sıra Türkiye'nin ekonomisinin ilerleyen yıllarda "daha kötü olacağını" düşünüyor.
Görüşmeciler, “Temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyor muyuz?” sorusuna yüzde 64 oranında “hayır”, yüzde 36 oranında ise; “evet” yanıtını verdi.
“Fiyat değişimleri gıda alışverişini nasıl etkiledi?” sorusuna da her 10 kişiden 9’u gıda alışverişleri esnasında daha az ürün satın aldığını veya daha ucuz ürünlerden aldığını belirtti.
Döviz kurlarının ekonomiye etkisi
“Covid-19’un ülke ekonomisi üzerinde nasıl bir etki oluşturduğu” sorusuna ise; katılımcıların yüzde 92’si ülkenin ekonomisini olumsuz etkilendiğini, yüzde 5’i koronavirüsden ülkenin ekonomik olarak etkilenmediğini belirtti. Kalan yüzde 3 ise ekonomiyi olumlu etkilediğini söyledi.
"Değişken döviz kurlarının ekonomiye etkisiyle" ilgili yöneltilen soruya her 10 katılımcıdan 9’u, döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle ekonomik durumunun olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.Katılımcıların yüzde 83’ü döviz kurlarındaki artıştan dolayı ekonomisinin olumsuz etkilendiğini söyledi.
Görüşmeciler, "Döviz artışlarının, ekonomik olarak nasıl bir etki oluşturduğuna" ise; katılımcıların yüzde 94’ü ekonomisinin olumsuz etkilendiğini, yüzde 4’ü ekonomik olarak etkilenmediğini belirtti.
"Türkiye ekonomisi ileriki yıllarda nasıl değişir? sorusuna ise her 10 kişiden 7’si ilerleyen yıllarda Türkiye ekonomisinin daha kötü olacağını düşünüyor. Yüzde 2’si de daha iyi olacağını söylüyor.
Next Generation (NG): 2009 yılında Nedim Barut tarafından kuruldu. Şirket, kurulduğu tarihten bugüne kadar ağırlıkta online pazar araştırması yapıyor. Kurucusu Barut, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Microsoft'un Amerika'daki genel merkezinde çalıştı. Yazılım geliştirme, pazarlama, ürün planlanması alanında çalışmalar yaptı.
(RT)