Rusya'da geliştirilen ve test edilen bir Covid-19 aşısı, düzinelerce çalışma deneğinde nötralize edici antikorlar oluşturdu ve aşı genellikle ateş gibi yan etkilere neden olurken, The Lancet tıp dergisinde Cuma günü yayınlanan verilere göre etkiler çoğunlukla hafifti.
Rusya, Ağustos ayında dünyanın halka açık ilk onaylı koronavirüs aşısını duyurduğunda eleştirilere yol açtı. Özellikle Faz 3 denemelerinin henüz tamamlanmamış olması tepki çekti.
The Lancet'te Cuma günkü rapora göre, Sputnik V adlı aşının Faz 1 ve 2 çalışmalarında 76 çalışma katılımcısının tümü Covid-19'a neden olan virüse karşı antikorlar geliştirdi.
Çalışmaya göre, nötralize edici antikor tepkisi seviyeleri, insanların Covid-19'dan doğal olarak iyileştikten sonra sahip oldukları bağışıklık tepkisine benzerdi.
Araştırmacılar ayrıca bağışıklık sisteminin başka bir bileşeni olan T hücrelerinden gelen tepkilere de baktılar ve "Denemenin [sonuçları] aşıların 28 gün içinde bir T hücresi tepkisi ürettiğini de gösteriyor" sonucuna vardılar.
TIKLAYIN - Rusların aşısı Sputnik V ne kadar güvenilir?
Daha büyük denemeler gerekli
CNN International'ın haberine göre çalışmaya dahil olmayan bilim insanları, sonuçlar olumlu bir işaret olsa da, yalnızca daha büyük olan Faz 3 denemelerinin, aşının Covid-19 ile hastalığı gerçekten önleyip önlemediğini doğrulayabileceğini söyledi.
London School of Hygiene and Tropical Medicine'den mikrobiyal patogenez profesörü Brendan Wren, "The Lancet'te bildirilen Rus aşı çalışmalarına ilişkin veriler cesaret verici" dedi.
Çalışmada, katılımcıların yarısında ateş ve% 42'sinde baş ağrısı gelişti. Ek olarak, yaklaşık% 28'i halsizlik ve% 24'ü eklem ağrısı yaşadı.
Makale bu yan etkilerin ne kadar sürdüğünü söylemedi, ancak "yan etkilerin çoğu hafifti" denildi.
Aşı, geniş çaplı denemelerden geçmeden önce Ağustos ayında Rusya'da tescil edildi.
Faz 3 testleri için onay alındı
The Lancet tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, Rusya'daki Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, 26 Ağustos'ta 40 bin gönüllünün yer alması beklenen bir Faz 3 denemesi yapmak için onay aldı.
Rusya'da aşı araştırmalarını finanse eden Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) başkanı Kirill Dmitriev'e göre, araştırmacılar aşıyı yüksek riskli gruplara dağıtıyor.
(PT)