*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Columbia Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, Omicron varyantının aşılara "belirgin bir şekilde dirençli" olduğunu ve güçlendiricilerin yardımcı olmak için fazla bir şey yapmayabileceğini ve Omicron yayıldıkça COVID-19 vakalarının artacağını öne sürüyor.
Columbia ve Hong Kong Üniversitesi'nden 20'den fazla bilim insanı tarafından yazılan araştırmaya göre, "Bu varyantın çarpıcı bir özelliği, mevcut COVID-19 aşılarının ve antikor tedavilerinin etkinliğine tehdit oluşturan çok sayıda sivri mutasyonu olması." .
Omicron varyantı ilk olarak Kasım ayında Güney Afrika'da tespit edildi ve yakında ABD'de Delta varyantını gölgede bırakarak baskın tür haline geleceğine inanılıyor.
Bilim insanları, Çarşamba günü yayınlanan çalışmada, varyantın "kapsamlı" mutasyonlarının aşıyı "büyük ölçüde tehlikeye atabileceği", hatta onu etkisiz hale getirebileceği konusundaki endişelerini dile getiriyorlar.
"Yine de risk teşkil edebilir"
Rapor, destekleyici atışların bazı nötralizasyonu engellediğini, ancak dozları olanlar için "yine de risk teşkil edebileceğini" söyledi.
Çalışma, "Üçüncü bir güçlendirici atış bile Omicron enfeksiyonuna karşı yeterince koruma sağlamayabilir" diyor ve bir güçlendirici almanın hala akıllıca olduğunu da belirtiyor.
Yazarlar, sonuçların "Omicron varyantı hakkında daha yüksek yeniden enfeksiyon oranları ve aşı atılımları gösteren ortaya çıkan klinik verilerle uyumlu" olduğunu söyledi.
70 kat daha bulaşıcı
Yakın zamanda yapılan bir çalışma, Omicron'un Delta'dan kabaca 70 kat daha bulaşıcı olduğunu, ancak daha az şiddetli olduğunu gösterdi.
Bilim insanlarının çağrısı
Yeni Columbia çalışması, ciddi bir uyarı ve bilim camiasına bir eylem çağrısı ile sona eriyor.
- Bu [COVID-19]'un şu anda mevcut antikorlara karşı pan-dirençli olmaktan yalnızca bir veya iki mutasyon uzakta olduğunu düşünmek çok uzak değil.
- Virüsün evrimsel yönünü öngören stratejiler geliştirmeli ve daha iyi korunmuş viral elementleri hedef alan ajanlar geliştirmeliyiz.
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD'deki 802 bin'den fazla kişi dahil olmak üzere dünya çapında 5,3 milyondan fazla insan Perşembe günü itibarıyla COVID-19'dan öldü.
(PT)