* Fotoğraf: Arşiv / AA
İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu'nun gerçekleştirdiği geniş kapsamlı bir analize göre, Omicron varyantına yakalananların hastaneye yatış oranı, diğer varyantlara kıyasla yüzde 50 ile yüzde 70 oranında daha düşük.
Çalışmaya göre aynı zamanda, aşıların Omicron varyantına yakalanmanızı engelleme kabiliyeti, üçüncü dozdan sonraki 10 haftada azalmaya başlıyor. Ağır hastalıklara karşı korumanınsa büyük ihtimalle aynı güçlü düzeylerde kalacağı belirtiliyor.
Kurum, ilk bulguların "cesaret verici" olduğunu, ancak varyantın yine de çok sayıda kişinin hastaneye yatmasına neden olabileceğini belirtti.
Oranlar daha düşük
İngiltere'deki araştırmadan alınan veriler, daha önce aynı şekilde Omicron varyantının daha hafif geçirildiğine işaret eden Güney Afrika, Danimarka'daki çalışmaları izliyor.
Son analiz, Kasım ayının başında Birleşik Krallık'taki tüm Omicron ve Delta varyantı görülen tüm vakalar üzerinde yapıldı. Buna Omicron yüzünden hastaneye kaldırılan 132 kişi de dahildi. Omicrona yakalandıktan sonraki 28 gün içinde ise 14 kişi hayatını kaybetti.
Rapora göre Omicron'a yakalananların acil servise gitme ihtimalleri yüzde 31 ile daha azken; tedavi için hastaneye yatma ihtimalleri yüzde 50 ile yüzde 70 daha düşük.
Hastanelerdeki baskı
Öte yandan, daha hafif bir virüs yine hastaneler üzerinde baskı yaratabilir.
BBC Türkçe'in haberine göre, çok sayıda kişinin daha hafif Omicron varyantına yakalanmasıyla virüs ortadan kalkabilir mi görmek için beklemek gerekecek. Birleşik Krallık genelinde son olarak rekor 119 bin 789 vaka kayıtlara geçti.
Ayrıca Omicron'un daha üst yaş gruplarına ulaşmasıyla ne olacağı hala belirsiz. Çünkü Omicron'a yakalananların ve hastaneye yatanların çoğu 40 yaşın altında.
Aşı etkisi
Analizde hatırlatıcı dozların etkisinin azaldığına yönelik işaretler de var.
İki doz aşının Omicron'a yakalanmaya karşı kısıtlı bir koruma sağladığı görülmüş ve daha sonra hatırlatıcı dozlar yapılmaya başlanmıştı.
Ancak rapora göre koruma 10 haftanın ardından yüzde 15 ile yüzde 25 azalıyor. Bu yine de hiç hatırlatıcı doz yaptırmamaktan daha iyi ve ağır hastalık ile ölüme karşı koruma düzeyinin daha yüksek olduğu düşünülüyor.
“Cesaret verici erken işaret”
Sağlık Güvenliği Kurumu Genel Müdürü Dr. Jenny Harries "Son analizimiz, Omicron varyantına yakalanan kişilerin, diğer varyantlara yakalananlara kıyasla daha düşük hastaneye yatma riski olduğuna dair cesaret verici bir erken işaret" dedi.
Ancak Harries "Şu anda İngiltere'de vaka sayısı çok yüksek ve oransal olarak daha az hastaneye yatan olsa da, önemli sayıda kişi ağır hasta olabilir" diye de ekledi.
Omicron hakkında ne biliniyor?Bilim insanları, çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantının, mevcut Delta varyantından daha hızlı yayılabileceğine dair endişeler dile getiriyor. DSÖ, Covid-19 varyantı Omicron'un görüldüğü ülke sayısının her gün arttığını belirterek, tüm ülkeleri "hazırlıklı olmaları" yolunda uyarıyor. Varyant şu anda Avrupa'da baskın varyant haline gelmiş durumda. Omicron varyantı, daha önce hiç görülmeyen farklı mutasyonların yanı sıra daha önce görülen mutasyonları da içeriyor. Bu mutasyonların çoğu, virüsün dikensi protein kısmında oluşmuş. Aşıların çoğu bu kısmı hedef alıyor. Bu nedenle yeni varyantta etkili olup olmayacakları sorusu endişe yaratıyor. Standart testlerde bu varyantta "S geni eksikliği" gözleniyor. Delta varyantında çoğu zaman bu eksiklik söz konusu değil. Yani S geni eksikliği Omicron varyantına dair bir ipucu olabilir. Ama tüm S geni eksiklikleri Omicron olmayacağından kesin sonuç almak için tam gen dizilimi gerekiyor. Omicron'un Delta varyantından farklı semptomlar gösterdiği, örneğin koku ve tat kaybına yol açmadığı yönünde bazı işaretlerin olduğu, ama kesin sonuca varmak için henüz çok erken olduğu belirtiliyor. Aşı etkili mi?Covid-19 hatırlatma aşısının Omicron varyantı üzerindeki etkisi üzerine İngiltere’de yapılan bir ön araştırmanın sonuçlarına göre, üçüncü aşı, hastalığı şiddetli geçirmeyi "yüzde 85 oranında engelleyebilir". Bu oran, diğer varyantlar üzerinde aşının sağladığı orandan bir miktar daha az. Ancak bilim insanları, bu düşüşe karşın, hatırlatma aşısının insanların hastanelere yatışı üzerinde önleyici etkisini de gösterdiğini açıklıyor. Mevcut aşılar, aşırı mutasyona uğramış olan Omicron'a göre tasarlanmadı. Bu nedenle erken sonuçlar bu varyanta karşı aşı etkinliğinin azalacağını gösteriyor. Pfizer/Biontech hatırlatma aşısının etkinliğinin yüzde 80 ila 85,9 arasında kalacağı değerlendiriliyor. Bu oran Delta varyantında yüzde 97 oranındaydı. Ancak aşının yanında T hücreleri gibi vücudun doğal savunma mekanizması da önemli bir faktör. Yapılan modelleme, bu mekanizmanın Omicron karşısında nasıl etki yapabileceğini değerlendiremiyor. Öte yandan Imperial College London'daki başka bir araştırma, hastalığa yeniden yakalanma riskinin Omicron varyantında Delta'dan 5,4 kat daha fazla olduğunu ve Omicron'un Delta'dan daha hafif geçmeyebileceğini öngördü. Araştırmada Covid-19'u geçirmiş olmanın Omicron'a karşı yüzde 19, iki doz aşı olmuş olmanın da yüzde 20 koruma sağlayabileceği belirtildi. |
(TP)