35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 12-20 Kasım arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılıyor.
Aras Yayıncılık da, eski ve yeni kitaplarıyla fuardaki yerini alacak. Fuar öncesi yayımladığı beş yeni kitapla dikkat çeken yayınevi, Salon 3 603D’deki yenilenmiş standında okurlarını bekleyecek.
Aras’ın ilk kez fuarda okurla buluşacak kitapları, Mıgırdiç Margosyan, Zabel Yesayan, Antranik Dzarugyan, Ronald Grigor Suny ve Richard Hovannisian gibi önemli isimlerin imzasını taşıyor.
Bu yeni kitaplar arasında Türkiyeli okuru en çok heyecanlandıracaklardan biri şüphesiz usta yazar Mıgırdiç Margosyan’ın taptaze anlatısı Tanrı’nın Seyir Defteri. Dünyanın nasıl yaratıldığı sorusu, tüm dinlerin ve aynı zamanda bilimin binyıllardır üzerinde önemle durduğu konulardan biri; medeniyetin başlangıcından bu yana insanlığın zihnini kurcalayan bu büyük soruya bir cevap da, Tanrı’nın Seyir Defteri ile Mıgırdiç Margosyan’dan geliyor.
Bugüne kadar yayımlanmış eserlerinden hayli farklı bir tarzda kaleme aldığı, ancak yine mizah ve ironi yüklü bu anlatısında Margosyan, kutsal kitapların Yaratılış bölümlerinden ilhamla, Tanrı’nın dünyayı yaratmasının hikâyesini, muzip üslubu ve bereketli diliyle anlatıyor. Tanrı’nın Seyir Defteri’nin sonuna, daha önce yayımlanmamış Hokecaş isimli öyküsünü de ekleyen yazar, okuru yine Diyarbakır-İstanbul, geçmiş ve bugün arasında bir yolculuğa çıkarıyor.
2015 Eylül ayında yayımlanan Meliha Nuri Hanım’ın ardından, Aras bu yılı da yine bir Zabel Yesayan eseriyle karşılıyor.
Yesayan’ın ilk kez 1922’de yayımlanan çarpıcı eseri Sürgün Ruhum, uzun yıllar yurt dışında yaşamış bir ressam olan Emma’nın memleketi İstanbul’a ve Üsküdar’a dönüşünden sonra yaşadığı iç hesaplaşmaları ve yaşadığı güçlükleri anlatıyor. Yesayan, bir memlekete ait olmak, kendini evinde bile sürgünde hissetmek, her şeyin siyaset tarafından belirlendiği koşullar altında sanatla uğraşmak gibi temalar etrafında, hem bireysel hem de sosyolojik düzeyde bir Osmanlı fotoğrafı çekiyor. Böylece, her yönüyle ilgi çekici ve önemli bir yazar olan Zabel Yesayan’ın külliyatının önemli bir parçası daha Türkçe okurlarla buluşuyor.
Richard Hovannisian’ın editörlüğünde hazırlanan, Tarihi Kentler ve Ermeniler dizisin ilk kitabı Bitlis ve Muş Eylül ayında yayımlanmıştı. Dizinin ikinci kitabı Van da Aras’ın fuarda yer alacak yeni kitaplarından bir diğeri.
Tarihi Van vilayetinin tarihsel katmanlarını gün ışığına çıkaran 14 makalelik bu derleme, Türkiye'de hâkim olan tektipçi tarih anlayışına alternatif bir perspektif sunuyor. Marc Nichanian’dan Anahide Ter Minassian’a, Robert Thomson’dan Dickran Kouymjian’a önemli yazarların yazılarıyla katkıda bulunduğu kitabın basımı, Richard Hovannisian’ın da konuşmacı olarak katılacağı, Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen “Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi” Konferansı’yla aynı günlere denk getirildi.
2015’te yayımlanan ve geçtiğimiz günlerde ABD’de “Wayne S. Wucinich Ödülü”ne layık görülen Ancak Çölde Yaşayabilirler: Bir Soykırımın Tarihi ise 1915’te yaşanan soykırımın öncesine odaklanıyor.
Deneyimli tarihçi Ronald Grigor Suny, Osmanlı modernleşmesinin getirdiği gerilimleri, Müslüman-gayrimüslim çatışmasını, dış güç dengelerini, İmparatorluğu çöküşten kurtarmak amaçlı arayışları, İttihatçı düşüncenin evrimini, Ermeni siyasi hareketlerinin doğuşu ve gelişimini, tüm bunların Birinci Dünya Savaşı sahnesinde üst üste binerek yarattığı dehşetli manzarayı titizlikle ele alarak hem ustaca yazılmış bir tarihsel anlatı ortaya koyuyor, hem de döneme dair bildiklerimizi derinleştiriyor.
Antranik Dzarugyan’ın ilk kez 1955’te Beyrut’ta Ermenice olarak yayımlanan ve tüm zamanların en çok okunan Ermenice kitaplarından biri olan Çocukluğu Olmayan Adamlar’ı ise, Birinci Dünya Savaşı sırasında Felaket’in kucağına itilen, açlığın ve mahrumiyetin gölgesinde çocukluklarını ve hatta insanlığa olan inancını yitiren Ermeni yetimlere odaklanıyor.
1915’in ölümcül rüzgârlarıyla Halep’e savrulan Dzarugyan, oradaki bir yetimhanede heba olmuş çocukluğunu kimi zaman tebessüm ettiren, kimi zaman ise yürek burkan olaylar eşliğinde, büyük bir canlılıkla anlatıyor.
Aras Yayıncılık hakkında1993'te bir grup İstanbullu Ermeni entelektüel tarafından kurulan Aras, Türkçe ve Ermenice kitaplarıyla edebiyat ve kültür yoluyla Türkiye'de yaşayan halkların birbirlerini daha iyi tanıyıp anlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Edebiyattan tarihe, yemek kitaplarından müzik ve çocuk kitaplarına kadar geniş bir yelpazede kitaplar yayımlayan Aras, Türkiye'de büyük bir tarihsel geçmişi olan Ermeni yayıncılarının yeni zamanlardaki temsilciliği misyonunu yerine getirmeye çalışıyor. Kasım 2015-Kasım 2016 arasında 24 kitap yayımlayan Aras'ın çıkardığı kitaplardan beşi ilk kez fuar günlerinde okurlarıyla buluşacak. Bir süredir ara verdiği Ermenice kitap yayımına da son dönemde hız veren Aras, bu sürede dört Ermenice ve bir Hemşince kitap yayımladı. |
(EKN)