Türkiye´de Habitat´in hazırlıklarının yaptığı etkiye benzer biçimde gelişti STK´lar... İşleyişi bir genel Kurul ve bir Koordinasyon Kurulu çevresinde yürüyor. Koordinasyon kurulu, iki yılda bir Genel Kurul tarafından seçiliyor.
Kendisini "demokratik, gönüllü, sivil, bağımsız" bir kuruluş olarak tanımlayan Gelişme Ağı,ırk, din, dil, cinsiyet ve renk bazında ayrımcılığı reddediyor. Arap toplumlarının demokrasi, insan hakları ve ekonomik açılardan gelişmesi, amaçlıyor. Ağ, IMF´nin "Yapısal Uyum Programları"na karşı mücadeleyi benimsemiş. Bunun yalnız gelişmeyi önlediğini değil, insan haklarına ve demokrasiye de aykırı olduğunu, zarar verdiğini savunuyorlar.
Arap NGO´ların raporlarına göre Arap ülkelerinin baş sorunları dış borç, düşük ekonomik büyüme ve gelir dağılımındaki aşırı bozukluklar. Bugün küresel ekonomiye entegrasyonları talep edilirken, dünya üretiminin yalnız yüzde 2,5´una sahipler. Toplam ithalat-ihracatları dünya ticaret hacminin yalnızca yüzde 3´ünü oluşturmakta... İşsizlik oranları yüzde 15´lerde geziyor. Oysa, nüfus yılda binde 2,5 artış gösteriyor. Herkes yabancı yatırımcı ararken çoğu Arap sermayesinin yurtdışında olusu da gelişmeyi köstekliyor.
Arap NGO´ları, "ülkelerimizin hayati sektörlerinde DTÖ kuralları geçerli olmasın" diyorlar. Sağlık, eğitim, enerji, çevre ve diğer sosyal hizmetlerde DTÖ kurallarının geçersiz sayılmasını, tarım, genetik mühendisliği vb. alanlarda da acilen gözden geçirilmelerini istiyorlar.(NA)