Arap Baharı'nın başladığı ülke olan Tunus'ta geçtiğimiz pazar (23 Ekim) gerçekleştirilen ülkenin ilk serbest seçimlerinin sonuçları belli oldu. Yeni anayasanın yapılması için oluşturulan 217 kişilik Kurucu Meclis'in belirlendiği seçimleri, tahmin edildiği üzere oyların yüzde 41'ini alan İslamcı Ennahda (Yeniden Doğuş) partisi birinci tamamladı.
Ennahda parlamentoda 90 sandalyeyi garantiledi. Cumhuriyetçi Parti Kongresi (CPK) ise oyların yüzde 14'ünü alıp ve 30 sandalyeyi garantileyerek seçimleri ikinci parti olarak bitirdi. Ennahda ve CPK'yi takiben, oyların yüzde 10'una ve parlamentoda 21 sandalyeye sahip olan solcu Ettakatol partisi,19 sandalyeyi garantileyen Halkçı İstida (Hİ) ve 17 sandalye sahibi İlerici Demokratik Parti (İDP) geliyor.
Tunus seçimlerinin resmi sonuçları, oyların sayılmasının tamamlandığı perşembe (27 Ekim) akşamı Seçim Başkanı Kamel Jandoubi başkent Tunus'ta yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurdu. BBC'de dün (27 Ekim) yayınlanan bir habere göre sonuçların açıklanmasından sonra, Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Zine El Abidin Ben Ali'yi koltuğundan eden ayaklanmaların 14 Ocak'ta başladığı Sidi Buzit kentinde "şiddetli protestolar" gerçekleşti. Polisin göz yaşartıcı bomba ile müdahale ettiği eylemciler, Hİ'nin altı sandalyesinin "mali uygunsuzluklar" dolayısıyla iptal edilmesini protesto ettiler.
Ülkeyi 23 yıl boyunca yöneten Eski Cumhurbaşkanı Ben Ali döneminde yasaklanan Ennahda'nın, CPK ve Ettakol ile koalisyon oluşturmak için konuşmalara başladığı belirtildi. Ennahda, Başbakan olarak partinin ikinci önemli ismi ve parti kurucularından Hamadi Jabali'yi aday gösterdi.
Hayatının 20 yılını sürgünde geçirmiş olan Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi, seçim zaferinin ardından "Tanrının, peygamberin, kadınların, erkeklerin, dindarların ve dindar olmayanların haklarının korunduğu; özgür, bağımsız, ilerleyen ve refah içinde bir Tunus'a ulaşabilmek için bu devrimi devam ettireceğiz çünkü Tunus herkesin" şeklinde konuştu.
Gannuşi'nin, Ennahda'nın Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) örnek alarak liberal politikalar güdeceğini açıklamıştı. Ennahda, alkolü veya turistlerin bikini giymesini yasaklamayacağını ve ekonomiyi İslam hukukuna göre düzenlemeyeceğini açıklamasına rağmen, BBC muhabiri Chloe Arnold, partinin sonradan söylem değiştirme olasılığının "ülkenin belirli kesimlerinde endişe yarattığı"nı belirtti. (IK/HK)