Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman'ın konuşmacı olarak katıldığı "Arap Baharı" adlı konferans İstanbul Boğaziçi Üniversitesi rektörlük binasında Koray Çalışkan moderatörlüğünde yapıldı.
Türkiye'nin Yemen'den sonra ikinci vatanı olduğunu söyleyen 2011 Nobel Barış ödülü sahibi Tevekkül Karman, "13 Ocakta başlayan Yemen Cuma gösterilerinin aslında hükümete karşı olmadığını, hedeflerinin yozlaşmaya karşı bir mücadele hareketi olduğunu söyledi.
İnsanlar arasında duvarlar örüldüğüne dikkat çeken Karman, Yemen'de gerçekleştirdikleri gösterilerin modern ve demokratik bir toplum yaratılması amacını taşıdığını belirtti.
Karman, "Biz insan hakları, hukuk ve eşit vatandaşlık için çabaladık. Libya, Tunus, Mısır ve Suriye de herkes bunun savaşını verdi. Bunun uğrunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti" dedi.
Yemen mücadele ediyor
Suriye'de yaşananların uluslararası alanda destek görmediğini, devletlerin bu yönde bir yaptırım uygulamadığını belirten Karman, "Devrimin gerçekleşmesi için Esad'ın mal varlığına el konulmalı. Bu yönde Türkiye'ye büyük görev düşüyor. Diktatörlüğün bitmesi için oradaki halkı desteklemek lazım" dedi.
Türkiye'nin Arap ülkeleri için iyi bir rol model olacağını düşünen Karman, "Türkiye'de demokrasi var. Kültürel farklılıklar var. Ayrıca ekonomisi de güçlü" dedi.
Yemen'de yaşanan mücadeleye kimsenin inanmadığını, insanların durdurmaya çalıştığını vurgulayan Karman, "İnsanlar Yemen'in Tunus gibi olmadığını söylediler, kuzeyinde savaş, güneyinde ayrılıkçı hareketler var dediler. El Kaide var. Cahil ve fakir insanlar var diyerek mücadelenin başarılı olamayacağını söylediler" dedi.
Davalarına hep inandıklarını söyleyen Karman, genç-yaşlı, kadın-erkek hep beraber mücadele ettiklerini, özgürlük meydanlarını hiç bırakmadıklarını belirtti.
Gelecek için umutlu olduğunun altını çizen Karman, "Arap Baharı"nın kısa dönemde tüm dikta rejimlerini kaldıracağını, uzun vadede ise küresel bir kimlik oluşturacağını vurguladı. Oluşacak yeni kimliğin adının ise insanlık olacağını belirten Karaman, "İnsanlar artık hangi dinden ve milletten olduğuna bakmaksızın birbirine yardım edecek" dedi.
Tutuklu gazeteciler için Erdoğan'ı aramak isterim
Barışçıl hareketle yapılan bütün İnsan hakları mücadelelerini desteklediğini belirten Karman, Türkiye'deki tutuklu gazeteciler konusunda "Bu anti- demokratik tutum karşısında Türkiye'nin nasıl 'Arap Baharı' için rol model olacağını düşünüyorsunuz?" sorusuna ise, "Bilmiyordum. Türkiye'de gazetecilerin tutuklu olduklarını duymamıştım. Bu konuda Erdoğan'ı aramak isterim. Ona kişisel olarak güveniyorum" dedi.
Ayrıca yazar "Belki bu söylemimle kırmızı çizgiyi aşmış olabilirim, bunun sonucunda da benden verdikleri vatandaşlık haklarını alabilirler" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.
SMS'lerle örgütlendik
Sosyal medyanın "Arap Baharı" için önemli olduğunu vurgulayan Karaman, Yemen'de halkın fakir olması ve okuma yazma bilmemesi nedeniyle sosyal medyanın çok etkili olmadığını kendilerinin ise SMS yoluyla örgütlendiklerini belirtti.
Başbakan Erdoğan ile Yemen'in geleceği ile ilgili ve Arap Baharı ile ilgili birçok konuda konuştuklarını söyleyen Karaman, "Suriye konusunda daha çok destek vermeleri gerektiğini söyledim. Bana çok iyi davrandılar. Yemen'de üç tane hastane yapılacak" dedi.
Tevekkül Karman kimdir?
2011 yılı Nobel Barış Ödülü'nü kazanan üç kadından biri olan Yemenli Aktivist. Gazeteci Tevekkül Karman Yemen Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve aynı zamanda ülkedeki en aktif insan hakları örgütünün de başkanlığını yapıyor. Karman, Türkiye ziyaretinde iki gün önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilmiş ve bu ziyaret sırasında Türkiye vatandaşlığına geçme isteğinde bulunmuştu. (RDY/HK)