*Fotoğraf: haberler.boun.edu.tr
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 Ocak'ta rektör olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu, daha önce sadece vakıf üniversitelerinde çalıştığı için devlet memuru değildi.
Ancak Bulu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde 28 Şubat'ta kendisi için açıldığı iddia edilen bir kişilik profesörlük kadrosuna "yerleşti" ve yaklaşık altı ay sonra memur oldu.
Bulu'nun kadrolandığı alan, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) sitesinde de paylaşıldı.
TIKLAYIN - Melih Bulu nasıl "devlet memuru" olacak?
TIKLAYIN - "İstifayı düşünmüyorum" diyen Bulu, Soylu'ya teşekkür etti
TIKLAYIN - Melih Bulu, BÜ Senato kriterlerini de karşılamıyor
Ne olmuştu?
YÖK, Bulu'nun rektörlüğü için "Kadroya gerek yok" demişti. Ancak Boğaziçi Üniversitesi'nin Senato kararlarına göre, Bulu'nun profesör ve ardından rektör olması için belirli kriterleri karşılaması gerekiyordu. Devlet memurluğu da bunlardan biriydi.
Bulu'nun "devlet memuru olabilmesi için uygun ilan", 2010 yılında kurulan ve bir "devlet" üniversitesi olan Medeniyet Üniversitesi'nin Personel Daire Başkanlığı web sitesinde yer almıştı.
Bulu'nun uzmanlık alanıyla neredeyse birebir örtüşen bu başvuruda "aranan profesörün aranan nitelikleri" şöyle belirtilmişti: "Yönetim ve organizasyon alanında doçent olup, inovasyon ve rekabet alanında bilimsel çalışmaları olmak. Yükseköğretim Kurumunda Stratejik Yönetim ve Oyun Teorisi derslerini vermiş olmak."
Daha önce İstanbul Ticaret, Şehir, İstinye ve Haliç Üniversiteleri gibi vakıf üniversitelerinde çalışan Bulu'nun, eskiden ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi'nde kadrosu ise zaten yoktu.
İlan Bulu'nun kariyerini "tanımladı"Anadolu Ajansı, yine 5 Ocak'ta, "Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bulu, akademik kariyeri ve özel sektördeki çalışmalarıyla dikkati çekiyor" başlığıyla yayımladığı haberde de YÖK'ün yaptığı vurgulara benzer biçimde Bulu'nun başarıları anlatılmıştı. Bulu'nun hedefinin, Boğaziçi Üniversitesi'nin dünyada ilk 100 üniversite arasına girmesi olduğu hatırlatılmış ve şöyle denilmişti: "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Melih Bulunun, iki üniversitenin rektörlüğünü de kapsayan akademik kariyerinin yanı sıra, savunma sanayisinden hizmet sektörüne kadar birçok alanda girişimcilik, yöneticilik ve danışmanlık deneyimi bulunuyor." "2009'da yapılan yerel seçimlerde Ataşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti'den aday adayı olan Prof. Dr. Bulu, 2015 genel seçimlerinde ise AK Parti'den İstanbul 1. Bölge milletvekili aday adayı oldu." "2003-2010'da Boğaziçi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde yarı zamanlı olarak 'İş Stratejisi ve Oyun Teorisi' dersleri veren Prof. Dr. Bulu, 2009 yılından itibaren tam zamanlı akademisyen olarak çalışmaya başladı.""2008 yılında doçent, 2016 yılında profesör unvanını alan Bulu, 2010-2014'te İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanlığını yürüttü." "Akademik kariyeri boyunca bölüm başkanlığı, dekanlık, MBA koordinatörlüğü, uluslararası iş birliği koordinatörlüğü görevlerinde de bulunan Prof. Dr. Bulu, 2016-2019 yıllarında İstinye Üniversitesi'nin kurucu rektörü, 2020'de Haliç Üniversitesi Rektörü oldu." "Bulu, İstinye Üniversitesi'nin kurucu rektörü olarak da buranın gelişiminde rol aldı. Prof. Dr. Bulu, bu dört yıllık dönemde üniversitenin Times Higher Education Global Impact endeksine göre dünyanın ilk 400 üniversitesi arasına girmesini sağladı." "2020 yılı başında Haliç Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Melih Bulu, eğitim dilinin İngilizceye dönüştürülmesi, 'araştırma üniversitesi' hedefinin öncelenmesi konularına ağırlık vererek, uluslararası endeksli yayın sayısının bir sene içerisinde yüzde 100'e yakın oranda artmasında ve Haliç Üniversitesi'nin dünyanın ilk 600 üniversitesi arasına girmesinde liderlik yaptı." "Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atandı." | |
(DŞ)