* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 21 kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Polisin baskın yaptığı iş yerlerinden biri, Aram Yayıncılık'ın Diyarbakır Yenişehir'deki ofisi oldu.
Polis, arama bittikten sonra arama tutanağı yerine yayınevine "Her odadaki flash belleklere, bilgisayar kasalarına, laptopa ve masa üstünde bulunan cep telefonuna el konuldu. TEM Şube operasyonu," yazan bir not bıraktı.
"Yayıncılık yapmaya devam edeceğiz"
bianet'e konuşan yayınevi çalışanlarından Arif Altan, yayınevinin tüm dijital arşivine el konulduğunu söyledi.
Altan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Biz ofiste değilken, sabah erken saatlerde yayınevimizin kapısını kırarak içeri girmiş polisler. Aram Yayınları çalışanlarından kimse gözaltında değil; fakat üç bilgisayarımıza el konuldu. Bunun yanı sıra hard disklerimizi de aldılar ve böylece bütün dijital arşivimize el koymuş oldular. ISBN'lerini yeni aldığımız ve yayıma hazırladığımız 20'ye yakın kitabımızı da aldılar.
"Arşivdeki matbu kitaplarımızın çoğu yine polis tarafından alındı ve ne zaman iade edileceği ya da iade edilip edilmeyeceği belli değil."
"Kürt gazetecilere, yayıncılara, siyasetçilere yönelik bu operasyonları geçmiş dönemlerden biliyoruz. Zaten sekiz yıldır bu koşullarda yayıncılık yapmaya çalışıyoruz, yani bizim için yeni bir durum değil. Seçime doğru baskıların artacağını da biliyorduk.
"Bunun bizi etkilemeyeceğini de biliyoruz. Biz yayıncılık yapmaya devam edeceğiz, onlar da baskılarını artırmaya devam edecek. Yani herkes yine en iyi bildiği işi yapmaya devam edecek."
Aram Yayınları hakkında
Kürt düşünce-kültür ve sanat yaşamını zenginleştirmek, kültür mirasını gelecek kuşaklara taşımak amacıyla 1998'de kuruldu.
Kürtçe ve Türkçe kitaplar yayımlayan yayınevinin; politika, ekonomi, mitoloji, tarih ve felsefe kitapları, hikâye ve roman yayımladığı başlıca türler arasında.
Yazarlarından bazıları: Noam Chomsky, Edward W, Said, Immanuel Wallerstein, Musa Anter, Mahmut Baksı, Günay Aslan, Evrim Alataş, İlhami Sidar, Umur Hozatlı, Rojbin Perişan, Nelson Mandela ve Sakine Cansız.
(TY)