unikuir.org, Meclis'in LGBTİ+ hakları bağlamında izleme çalışmamıza üçüncü bülten ile devam etti. unikuir.org'daki habere göre, LGBTİ+'lara yönelik nefret Meclis'te de körüklendi.
Bu ay CHP'den bir, HDP'den sekiz ve TİP'ten üç olmak üzere toplamda 12 milletvekilinin LGBTİ+'ları haklarını ve taleplerini hatırladığını ve hatırlattığını görebiliyoruz.
Fakat Aralık'ta LGBTİ+'ların, Meclis'te “sapkın”, “hastalıklı”, “ahlaksız”, “küresel ölçekli saldırı”, “manevi değerlere tehdit” gibi tanımlamalarla damgalanması ve suçlulaştırılması devam etti. LGBTİ+'lar, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından söze yine nefreti körüklemek ya da hedef gösterilmek için katıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Aralık ayında
- 16 genel kurul toplantısında LGBTİ+’lar toplamda 11 kez hak temelli bir şekilde, 9 kez nefret söylemiyle yer bulabildi.
- 4 grup toplantısının 1’inde LGBTİ+’lar “küresel sapkın akımlar ve aile yapısına tehdit ifadeleriyle hedef alındı ancak hiçbir grup toplantısında hak temelli bir şekilde yer almadı.
- 8 komisyon toplantısının yalnızca 1’inde LGBTİ+’lar hak temelli bir şekilde gündeme geldi. Ancak konuşmacı bir milletvekili değil, Alman Ulusal Yaşlılar Derneği Birliği Yönetim Kurulu Üyesi idi.
- 139 basın toplantısının 4’ünde LGBTİ+’ların hak talepleri ve sorunları yer alırken, 1’inde ise nefret körüklendi.
- 45 kanun teklifi içerisinde LGBTİ+’lar hak temelli bir şekilde hiç yer bulamazken Anayasa Değişikliğine İlişkin Kanun Teklifi’nde “çürüme ve sapkın” ifadeleriyle nefret söylemi üretildi.
- 57 meclis araştırma önergesinde, 1426 yazılı soru önergesinde LGBTİ+'lar yok.
Oysa...
- Meclis'te LGBTİ+'ları da yakından ilgilendiren konular yer alıyordu: 2023 Yılı Bütçe Kanunu ve 2021 Yılı Kesin Hesap Kanunu, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, LGBTİ+’ları kriminalize eden ve ayrımcılığı körükleyecek Anayasa değişikliği teklifi, yaşlı hakları, Dünya İnsan Hakları Günü, çocuklara yönelik şiddet ve istismar gibi...
- Ayrıca bu ay LGBTİ+’ların gündeminde; toplumsal cinsiyet eşitliği temalı etkinliklerin yasaklanması ve hedef gösterilmesi, onur haftası yasaklarına ilişkin idari davalar, LGBTİ+ mahpuslara yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin artması ve yine nefret mitingleri vardı.
LGBTİ+'ların Gündemlerini Meclise Taşıyan Milletvekilleri (Alfabetik)
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli
TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık
TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil
Meclis Sözlüğü
Basın Toplantıları: Milletvekillerinin gerekli gördükleri konularda mecliste bu amaçla ayrılmış bir alanda görüşlerini kamuoyuyla paylaşabilmesini sağlar.
Genel Kurul: TBMM'nin yasama ve denetim faaliyetlerine ilişkin her türlü işin görüşüldüğü ve karara bağlandığı en üst karar organıdır.
Grup Toplantıları: TBMM'de en az 20 milletvekili bulunan siyasi partiler, siyasi parti grubu kurabilmektedir. Bu gruplar genellikle haftada bir olmak üzere toplantılarda partilerinin politikalarını ve görüşlerini kamuoyuna aktarır.
Komisyonlar: Genel Kurul adına çalışmak üzere belli sayıda milletvekilinin katılımıyla oluşan, gündemdeki kanun tekliflerini genel kurul öncesinde görüşerek kabul eden, reddeden veya değiştiren ve karara bağladığı işlere ilişkin rapor hazırlayan kurullardır.
Kanun Teklifi: Bir ya da daha fazla milletvekilinin imzasıyla ve gerekçeli bir şekilde yeni bir kanun çıkarılması veya mevcut kanunun belli bir şekilde değiştirilmesi amacıyla hazırlanmaktadır.
Meclis Araştırma Önergeleri: En az bir milletvekili tarafından meclisin belirli bir konuda ayrıntılı bilgi edinmek ve raporlaştırmak üzere milletvekillerinin katılımıyla oluşturduğu özel bir komisyon oluşturması amacıyla verilir.
Yazılı Soru Önergeleri: Milletvekilleri tarafından yasama ve denetim faaliyeti içerisinde, Cumhurbaşkanı yardımcılarının ya da bakanların görev alanına giren konularda yanıtlaması için sunulan soruları içerir.
Genel Görüşme Önergeleri: Devleti ve toplumun genelini ilgilendiren konular üzerine mecliste milletvekillerinin katılımıyla genel görüşme açılması için verilir. Genel görüşme açılması siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından yazılı bir önergeyle istenebilir. Genel görüşmelerde herhangi bir oylama yapılmamakta ve karar alınmamaktadır.
Meclis Soruşturma Önergeleri: Meclisin salt çoğunluğunu sağlayacak sayıda milletvekili tarafından, görevde bulunan veya görevinden ayrılmış olan Cumhurbaşkanı yardımcılarının veya bakanların ya da parlamenter sisteminde görev yapmış olan başbakan veya bakanların görevleriyle ilgili işlerden dolayı cezai sorumluluklarını gerektiren fiillerin soruşturulması amacıyla verilir.
(EMK)