Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Ucuzluğu ve çevre dostu olması nedeniyle, araçlarda kullanımı tüm dünyada teşvik edilen LPG., 1995 yılında çıkarılan bir kanun ile resmen ülkemizde de kullanılmaya başlanmış ve avantajları tüketiciler tarafından farkedildikçe yaygınlaşmıştır.
Ancak, mevcut siyasi iktidar anlaşılmaz şekilde araçlarda LPG kullanımının önünü kesmeye çalışmaktadır. Özelleştirilen petrol şirketleri, yaygın LPG kullanımı nedeniyle oluşan zararlarını kapatmak amacıyla, çevre dostu LPG'nin araçlarda kullanımının önünü kesmeye çalışmaktadır. "
Neden özel araçlar
Motorlu Taşıt Vergisi'nin "zamlı tarifesinden", ticari taksilerin oy kaygısı nedeniyle, siyasi iktidarca "muaf tutulduğunu" ileri süren dernek başkanı Deniz, "Temmuz ayında getirilen zamlı muayene ücretleri düzenlemesine tepki gösteren taksi esnafını, bu kez karşısında görmek istemeyen siyasi iktidar, zamlı tarifeyi örgütlü bir şekilde sesini duyuramayacağı sanılan özel araç sahiplerine uygulamayı tercih etmiştir" dedi.
Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve şerh
Yeni verginin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Bülent Deniz, ödemelerin iade haklarını saklı tutarak yapmalarını tavsiye ederek mükelleflere şu uyarıda bulundu: "Anayasanın 10. maddesi, TC. yurttaşlarının kanun önünde eşitliğini öngörmektedir. Siyasi iktidarın LPG' li özel araç sahiplerine uygulamak istediği zamlı vergi, bu nedenle anayasaya aykırıdır.
LPG' li özel araçlardan alınacak motorlu taşıtlar vergisinin dört kat fazla alınmasına ilişkin düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açılması söz konusudur.
Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin bir karara varması, aylar sürebilecektir. Olası bir iptal kararı da, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümemesi kuralı gereğince, karar tarihinden önceki uygulamalara etki etmeyecektir.
Bu nedenle Ocak ayında taksitler halinde ödenmeye başlanacak motorlu taşıt vergisini zamlı ödeyecek olan LPG' li özel araç sahipleri, hak kaybına uğramamak için vergilerini iade haklarını saklı tutarak ödemelidirler.
#Şerhe dikkat!
Ödeme yapılırken, "....... Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi'ne, sahibi bulunduğum ..... plaka sayılı aracıma ait 2001 yılı motorlu taşıt vergisine ilişkin her türlü dava ve talep hakkım saklıdır" şeklinde kaydın (şerhin) düşülmesi öneriliyor. Bu kaydın (şerhin) yer alacağı bir dilekçenin Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi'ne iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi yeterli olacak. (8 Ocak 2001,YÖ/NU)