Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) elemanları tarafından 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Apê Musa (Anter) törenle anıldı.
20 yıl önce Diyarbakır'da katledildiği yer olan Seyrantepe semti Cumhuriyet Mahallesi 442 Sokak'ta de yapılan ilk törene ailesi, basın emekçileri ve sevenlerinin katıldı. Anmada konuşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Özgür basın gerçeği ölümü pahasına yazmıştır" dedi.
Anma toplantısına Kışanak'ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Rakel Dink, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve ailesi, eski Milletvekili Felaknaz Uca, BDP Diyarbakır milletvekilleri Emine Ayna ve Nursel Aydoğan, Barış Anneleri İnisiyatifi temsilcileri, Fırat Dağıtım, Özgür Gündem ve Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Gün TV çalışanları, tutuklu gazetecilerin aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Günün ikinci töreni ise Nisêbîn'in Mitanni Kültür Merkezi'nde 19:30'da başlayacak olan, Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetesinin, yaşamlarını yitiren basın çalışanlarını anmak üzere düzenlediği "Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri"nin verilmesi sırasında yapılacak.
Seçici kurul Anter adına düzenlenen ödülleri bu yıl bianet eski editörlerinden Işıl Cinmen'le birlikte, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Abdurrahman Gök ve Özlem Ağuş; Doğan Haber Ajansı'ndan Emin Bal; gazeteciler Zehra Doğan ve Hazal Peker; Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu karikatürist Haydar Bayar; karikatüristler Mehmet Boğatekin ve Mahmut Ulusan ile Dicle Haber Ajansı (DİHA)'na verdi.
Düzenlenecek ödül törenine ödül verilen gazetecilerle birlikte, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Fatih Polat, Ertuğrul Mavioğlu, Gülay Batur, Sarkis Paçacı, Halil İncesu, Rakel Dink, Zeynep Altıok, Zana Farqini, Feleknas Uca, Nuray Mert, Ahmet Hakan'ın da katılacağı duyuruldu.
Musa Anter kimdir?
1920'de Nisêbîn'in Zivin köyünde doğan Anter, ilkokulu Mardin, ortaokul ve liseyi ise Adana'da okudu. Beş arkadaşıyla Kürdistan'ı Kurtarma Cemiyeti'ni kurdu. Dersim İsyanı sırasında gözaltında alındı. Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım'a sövdüğü için 45 gün gözaltında kaldı ancak Anter, ağanın oğlu olduğu için Mustafa Kemal tarafından affedildi.
İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi; ama hukuk mesleğini yapmadı. 1959'da 49'lar; 1970'lerde Devrimci Doğu Kültür Ocakları ve 12 Eylül döneminde de Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı ve toplam 10 yıl hapis yattı. 1971'de kapatılan TİP'in yöneticileri arasında yer alan Anter, Özgür Gündem ve Yeni Ülke gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da PKK itirafçısı ve JİTEM mensubu tetikçiler tarafından yeğeni Orhan Miroğlu ile birlikte vuruldu. Anter yaşamını yitirirken, Miroğlu saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. (MS/HK)
* Musa Anter'in ayrıntılı hayat hikayesini Apé Musa Barış Mücadelesinin Adıydı başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz.