*Görsel: pixabay
Avrupa Parlamentosu (AP) hayvan deneylerini aşamalı olarak sona erdirmek için bir kararı onayladı. Karar, Avrupa Komisyonu’nu hayvanlar üzerinde yapılan tüm deneyleri sonlandırmak için bir eylem planı başlatmaya çağırıyor.
Humane Society International’a göre şu anda Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin laboratuvarlarında her yıl invaziv (cerrahi işlem gerektiren) uygulamalar içeren deneylerde yaklaşık 10 milyon hayvan kullanılıyor. Bu hayvanlar arasında maymunlar, köpekler, kediler, tavşanlar, sıçanlar ve fareler yer alıyor.
Hayvan deneylerine karşı dönüm noktası
Vegan Derneği Türkiye'de yer alan habere göre, Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan karar oybirliğiyle alındı. Hayvan deneylerinin son bulması için 667 oy kullanılırken, hayvanlar üzerindeki deneylerin sürdürülmesi yönünde yalnızca 4 oy çıktı.
Bu karar; araştırma, eğitim ve mevzuata uygunluk testleri de dahil olmak üzere her alanda hayvan içermeyen bilimsel yöntemlere geçişe öncelik vermeyi amaçlıyor. Ayrıca hayvansız araştırma metotları için daha fazla fon sağlanması çağrısında bulunuyor.
Bu adım, hayvan hakları savunucularının ve sivil toplum kuruluşlarının yıllarca yürüttüğü lobi çalışmalarının ardından geldi. 24 AB üye devletinden 100’den fazla kuruluşu temsil eden Eurogroup for Animals, Cruelty Free Europe, Humane Society International/Europe, Avrupa Hayvan Deneylerini Sonlandırma Koalisyonu ve PETA, kararın kabul edilmesi için yıllarca kampanya yürütmüştü. Şimdi Komisyon’un bunu önceliklendirmesi için çağrı yapıyorlar.
Parlamento oylaması yasal olarak bağlayıcı değil, ancak Avrupa Komisyonu’nun buna yanıt vermesi ve harekete geçmesi için üç ayı var.
Hayvanların acı çekmesine son vermek için bir fırsat
Humane Society International (HSI) Araştırma ve Toksikolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Troy Seidle da kararla ilgili şunları söyledi:
"Bu oylama, AB’nin emniyet bilimi ve sağlık araştırmalarında sistemik bir değişim ihtiyacını ortaya koyuyor. Parlamento bu kararla, hayvanların acı çekmesine son vermek ve odağını insan biyolojisini temel alan teknolojilere kaydırmak için tarihi bir fırsat yaratmış oldu. Amacımız farelerde kanseri tedavi etmek veya tavşanlarda doğum kusurlarını önlemek değilse, bu hayvanların minyatür insanlar olduğuna dair asılsız inancı bir kenara bırakmalı ve gerçek dünyada insan biyolojisini anlama ve tahmin etme konusunda ciddi adımlar atmalıyız.
"İnsan organ çipleri, kök hücre modelleri ve yeni nesil programlama yöntemleri, tam olarak bunu yapmamıza izin veriyor. Yenilikçi yöntemler, benzersiz insan hastalıklarının araştırılmasında, potansiyel yeni ilaçların ve genel olarak kimyasal emniyetin sağlanmasında önemli faydalar sağlayabilir."
Kararla ilgili Parlamento üyesi Jytte Guteland da, "AB çapında uygulamaya geçecek bu Eylem Planını oluşturmak şu anda Avrupa Komisyonu’nun elinde. Komisyonun bu kararı en öncelikli konulardan biri olarak ele almasını bekliyoruz. Çünkü Komisyon AB vatandaşlarına olan taahhütlerinde ciddiyse, hayvanların kullanılmadığı bilimsel çalışmalara geçişi hızlandırmak ve finansman ile eğitim gibi kilometre taşlarını etkin bir şekilde koordine etmek için, tüm taraflarla diyaloğu hemen şimdi başlatması gerekiyor" dedi.
Dünya çapında hayvan deneyleri
Halihazırda, Türkiye dahil olmak üzere dünya çapında 41 ülkede kozmetik alanında hayvanlar üzerinde deney yapmak yasak.
ABD’de şu anda federal düzeyde bir yasak bulunmamakla birlikte eyaletler kozmetikte hayvan deneylerini sona erdirmek için yasalar çıkarıyor. ABD ve Kanada, hayvanlar üzerinde test edilen kozmetiklerin üretimini, satışını ve pazarlamasını yakın zamanda yasaklayan Meksika’nın da gerisinde kalıyor.
Meksika’nın attığı adımın ise, laboratuvarda deneylerde kullanılan tavşan Ralph’ın hüzünlü hayatını anlatan HSI’ın kısa animasyon filmi Save Ralph’ın dünya çapında yarattığı tepkinin sonucu olduğu düşünülüyor.
Türkiye’de deney karşıtı çalışmalar
Türkiye’de de hayvan deneylerinin yasaklanıp alternatif bilimsel metotlara geçilmesi, hayvanlar üzerinde deney yapmak istemeyen öğrenciler için etik eğitim hakkının tanınması ve artık deneylerde kullanılmayacak hayvanların yuvalandırılması için savunuculuk çalışmaları sürüyor.
Hayvan deneylerine alternatif, hayvanların kullanılmadığı yenilikçi bilimsel metotları ve bu metotların tıp, veterinerlik gibi alanlarda sunduğu avantajları merak ediyorsanız Deneye Hayır Derneği'nin web sitesinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
(SO)