Ankara 11. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapımı süren Başbakanlık binasına ilişkin iptal kararı verdi.
Kararı bianet’e değerlendiren davacılardan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Başbakanlık konutunun yapıldığı arazinin iki parseli olduğunu, parsellerden birinin 7 hektar, diğerinin 46 hektar olduğunu, Mahkeme’nin kararı ile birlikte inşaatın sürdüğü 7 hektarlık alanın “Tarihi SİT alanı” olarak tescillendiğini ve şu andan itibaren tek bir çivi bile çakılmaması gerektiğini söyledi.
Bozoğlu, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 7 hektarlık alan için “Tarihi vasfı yoktur” diyerek tarihi SİT alanını kaldırdığını, 1. derece SİT alanı olan 46 hektarlık alanın da 3. derece SİT alanına indirildiğini, kendilerinin de iki kararı da yargıya taşıdıklarını ifade etti.
AOÇ’taki uygulamalarla ilgili olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık hakkında dava açmıştı.
“Çivi çakamazlar”
Verilen kararın tarihi SİT kararının kaldırılmasına ilişkin olduğunu belirten Bozoğlu, doğal SİT’ten kaynaklı olmadığını ifade ediyor ve ekliyor:
Süreç içinde 46 hektarlık alan için "sürdürülebilir koruma alanı" dediler. Dolayısıyla orayla ilgili davamız kadük kaldı. Şimdi ona da dava açacağız.
“Ayrıca bizim Başbakanlık binasının ruhsatının iptaline ilişkin de bir davamız var. O davada da kararı verecek olan mahkeme bugün sonuçlanan davanın sonucunu bekliyordu. Dolayısıyla şimdi ruhsatın da iptal edilebileceğini düşünüyoruz.
“Burada yürütmeyi durdurma kararı değil, açık şekilde iptal kararı var. Bu önemli bir hukuki kazanım. Şu anda Başbakanlık konutu inşaatının mühürlenmesi, yıkılıp yeniden rehabilite edilmesi gerekiyor.
“Nihai iptal kararı olduğu için çok büyük ihtimalle Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber Danıştay'a başvuracak. Ancak Danıştay karar verene kadar bu karar baki. Şu an itibariyle burası tarihi sit alanı ve inşaatın derhal durması gerekiyor. Çivi bile çakamazlar.
“Hafıza alanı”
“AOÇ Ankara'nın ciğeri sayılabilecek bir bölge. Ayrıca Cumhuriyet tarihi açısından önemli. Sevip sevmemekten öte burası tarihi, kültürel bir miras. Cumhuriyetin kuruluş sürecinde kalkınma ve tarımsal anlamda önemli atılımların yürütüldüğü bir alan. Dolayısıyla burası bir hafıza alanı.
“Mesele sadece bahsi geçen 7 hektarlık alan değil. Bu alanın çeperinde yüzlerce tarihi yapı var. Meyve suyu fabrikası, bira-şarap fabrikaları, Atatürk'ün evi gibi pek çok tarihi doku var.
“Mahkeme başkanı ret oyu kullanmasına karşın iki üye bizim lehimizde oy kullandı ve karar oy çokluğu ile açıklandı.
“Mahkeme Başkanı AOÇ’un savaş tarihi ve milli tarihimiz açısından çok da önemli olmadığını söyledi. Oysa tarih, savaş değildir. Tarih ekonomisiyle, kültürüyle, halkıyla, toprağıyla, emeğiyle bir bütündür. (EKN)