Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nin (İPM) Doğa ve İklim Söyleşileri'nin ikincisi dün gerçekleşti.
"Antroposen'in Geleceği: İklim Değişirken Genler, Türler, Ekosistemler" başlıklı söyleşiyi Berlin Doğa Tarihi Müzesi'nde biyocoğrafya çalışmaları yürüten araştırmacı Emrah Çoraman'ın konuştuğu oturum İstanbul Politikalar Merkezi'nden iklim uzmanı Ümit Şahin moderatörlüğünde yapıldı.
"Canlı türlerinin büyük kısmı tükenebilir"
"İnsan tarafından yapılan doğa tahribatı, türlerin yok oluş hızını arttırdı. Soyu tükenen türlerin sayısı o kadar hızlı artıyor ki, bilim insanları bunun altıncı büyük yokoluşa neden olacağını düşünüyor" temasıyla başlayan oturumda şunlan vurgulandı:
"İşin daha da can alıcı kısmı, şu andaki gidişatta iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin henüz tam olarak devrede olmaması. Yakın gelecekte iklimin daha da ısınması, canlı türlerinin büyük kısmını ortadan kaldırabilir."
Geçen hafta Rusya'nın Novaya Zemlya takımadalarındaki Beluşaya Guba'da görülen 52 kutup ayısını örnek veren Çoraman, "İklim değiştiği için bu hayvanlar çöplüklerden yiyecek aramaya başladı."
Çoraman, "Antroposen'e hoşgeldiniz" diyerek, yokolan türlere de değindi.
TIKLAYIN - Böcek Popülasyonu Önümüzdeki 100 Yılda Tamamen Tükenebilir
Antroposen çağı hakkındaAntroposen, canlı türlerinden insanın dünyaya olan etkisinin en üst düzeye çıktığı Sanayi Devrimi'nden bugüne olan süreç. Antroposen'in yeni bir çağ olarak nitelendirilmesi bilim insanlarına göre dünyamızın geri döndürülemez bir değişime girdiği savı. Antorosen teriminden ilk defa Stoppani 1873 yılında insanların dünya ekolojisi üzerinde giderek artan etkisine değinerek, "Antroposen Çağı" deyimini ortaya attı. |
"İklim değişikliğinin etkileri henüz az"
Londra Zooloji Derneği'nin 'Yaşayan Gezegen Endeksi'ne' değiner Çoraman burada daha alt sıralarda olan iklim değişikliğinin etkilerini henüz tam anlamıyla görmeye başlamadığımızı söylüyor.
"Şu anda onun etkilerini görmüyoruz, bir de onun etkilerini göreceğiz" diyen Çoraman, rapordan şu rakamları paylaştı:
Biyo-çeşitliliğin azalma sebepleri
- Aşırı kullanım: %37
- Habitat kaybı: %32
- Habitat bozunumu: %13
- İklim değişikliği: %7
- Diğer sebepler: %11
TIKLAYIN - Çok Alametler Belirdi, Belki de İsyan Yakındır
Yaşayan Gezegen Endeksi raporu
Yaşayan Gezegen Raporu kapsamında hazırlanan Küresel Yaşayan Gezegen Endeksi, 4 bini aşkın memeli, kuş, sürüngen ve amfibi türüne ait bilgileri içeren Yaşayan Gezegen Veritabanı'ndan alınan 16 bin 700'den fazla popülasyona dayanarak oluşturuldu.
Rapor, endeks verilerinden hareketle doğadaki kaybın büyüklüğünün altını çizerek; canlı türlerinin popülasyonlarında yüzde 60'lık genel bir düşüş olduğuna dikkat çekiyor.
Emrah Çoraman HakkındaGenetik yöntemler kullanarak türlerin evrimsel tarihlerini araştıran bir doğa bilimci. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Ensitüsü'nde yürüttü. Bu çalışmalarda, Anadolu'da yaşayan yarasa türlerinin genetik çeşitliliğini araştırdı. Akademik çalışmalarının yanı sıra birçok sivil toplum örgütünde doğa koruma projeleri yürüttü. Yarasalar ve mağara ekosistemlerinin korunmasını amaçlayan bu projeler, WWF-Türkiye, Conservation Leadership Programme ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar tarafından desteklendi. Çoraman, 2016 kışından bu yana çalışmalarına Berlin Doğa Tarihi Müzesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak devam ediyor. |
(PT)