Antropoloji Derneği' nin bu yıl ilk defa düzenlediği uluslararası konferansa katılanların konuşmalarındaki ortak nokta "Avrupa"nın ne coğrafi ne de ideolojik olarak homojen bir bütün olmadığıydı.
Kimilerine göre, "Avrupa" kavramı tarih boyunca, çoğu zaman Müslümanlar, Türkler gibi "ötekiler" üzerinde hep tartışılmış ve yeniden kurulmuştu.
Bugün de, İspanya örneğinin gösterdiği gibi, Avrupa "hangi mültecilerin kıtada kalmaya uygun, hangilerininse geldikleri yere geri gönderilmesi gerekenler kategorisine girdiğini" konuşuyor.
Dolayısıyla, bugün kıtada elle tutulur bir "sınır" hissiyatı ve güç eşitsizliği var.
Çalışanlar ve çalışılanlar
Türkiye üzerine çalışan birçok "Batılı" ve Avrupalı akademisyen olduğunu göz önüne alındığında, antropoloji disiplini bu tartışmada özgün bir yer tutuyor. "Bilimsel çalışma üreten" ve "üzerinde çalışılan" ülkeler arasındaki eşitsizlik birkaç katılımcı tarafından önemle vurgulandı ve yeni yetişen Türkiyeli antropologların kendi ülkeleri kadar dünyanın diğer bölgeleri üzerine de çalışmalar yürütmesi umudu dillendirildi.
Öte yandan, akademik bir disiplin olarak antropolojinin Türkiye'de alması gereken çok mesafe var.
Tüm ülkedeki üniversitelerin sadece altısında antropoloji bölümü bulunuyor ve sonuç olarak birçok antropolog sosyoloji, siyaset bilimi yada psikoloji gibi bölümlerde çalışıyor.
Türkiye'de çalışma alanı kısıtlanıyor
Dahası, Milli eğitim Bakanlığı antropoloji mezunlarının öğretmenlik yapmasına izin vermiyor ve antropologlar diğer "kültür-bağlantılı" sektörlerde de pek aranmıyor.
Bununla birlikte, konferansa gösterilen ilgi ve antropolojiyle diğer disiplinler arasındaki diyalog, bu alanın yapacağı katkıların bulunduğunu gösteriyor. Üç gün süren toplantı boyunca etnografik detayların, yani insanların günlük hayatları üzerine derinlemesine yapılan çalışmaların dünyayı anlamak açısından önemi vurgulandı. Antropolojinin gücü de bu detaylı bilgiden geliyor aslında.(AG/EÜ)
Konferansa katılan konuşmacılar şunlardı: İlber Ortaylı (Galatasaray Üniversitesi), Bozkurt Güvenç (Yeditepe Üniversitesi), Nedret Kuran Burcoğlu (Yeditepe Üniversitesi), Ulf Hannerz (Stockholm Üniversitesi), Michael Herzfeld (Harvard Üniversitesi), Barbro Klein (Stockholm Üniversitesi), Akile Gürsoy (Yeditepe Üniversitesi), Ubaldo Martinez Veiga (Distance-Learning Üniversitesi, Madrid), Jenny B. White (Boston Üniversitesi), David Shankland (Bristol Üniversitesi), Henry Rutz (Hamilton Üniversitesi), Levent Soysal (Kadir Has Üniversitesi), Ayşe Durakbaşa (Muğla Üniversitesi), Sibel Özbudun (Hacettepe Üniversitesi), Belkıs Kümbetoğlu (Marmara Üniversitesi), İnci User (Marmara Üniversitesi), Erdoğan Gedik (Goethe Universitaet Frankfurt) Hürriyet Konyar (Kocaeli Üniversitesi), Suavi Aydın (Hacettepe Üniversitesi), Hande Birkalan-Gedik (Yeditepe Üniversitesi), Ayfer Bartu Candan (Boğaziçi Üniversitesi), Merve Cağşırlı (ODTÜ), Sandra Finger (Sabancı Üniversitesi), Nicolas Kosmatopoulos (Zürich Üniversitesi), Manuela Pellegrino (UCL).
* Anna Grabolle Çeliker'in haberini Erhan Üstündağ Türkçeleştirdi.