*Görsel: Pixabay.
Antikor testleri, bir kişinin daha önce Covid-19 ile enfekte olup olmadığını kontrol eder, bu da virüse sahip olduğunu ve şimdi ona karşı bağışıklık kazanabileceğini gösterir.
Beyaz Saray koronavirüs görev gücünün koordinatörü Dr. Deborah Birx, bağışıklık üzerine yapılan çalışmaları "kritik" olarak nitelendirdi.
Görev gücünün bir üyesi olan Dr. Anthony Fauci'ye göre, üzerinde çalışılan testler bir kişinin koronavirüsten etkilenip etkilenmediğini belirlemeye yardımcı olabilir.
Trump, "Fantastik ilerleme" demişti
5 Nisan tarihli bir basın toplantısında Trump, "Antikor testi, fantastik ilerleme ile büyük ilerleme kaydettik" dedi.
Beş gün sonra Başkan Yardımcısı Mike Pence bir medya brifinginde "çok yakında Amerikalıların koronavirüs olup olmadığını belirlemek için alabilecekleri bir antikor testi yapacağız" diye konuştu.
Ancak 6 Nisan telefon görüşmesinde, Ulusal Bilimler Akademisi'nin Bulaşıcı Hastalıklar ve 21'inci Yüzyıl Sağlık Tehditleri Daimi Komitesi üyeleri, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi üyelerine antikorun kullanılabilirliği ve güvenilirliği ile ilgili sorunlar olduğunu söyledi.
Ulusal Bilim Akademisi komitesinin üyesi olan Dr. David Relman, çalışmaları şöyle özetledi: "Üç kelimeyle özetlersek: Çalışmalar hala sürüyor."
"Bazı testler virüsleri karıştırabiliyor"
Bazı testlerin, mevcut pandemiye neden olan koronavirüsü, soğuk algınlığına neden olan birkaç koronavirüsten biriyle karıştırabileceğine dair endişeler de var.
Dr. Relman "Pek çok test ikisini karıştırıyor," diyor.
Telefon görüşmesinden birkaç gün sonra, NAS bilim insanları Beyaz Saray'a, antikor testlerinin kalitesi hakkında açık bir şekilde bilgi veren bir rapor yazdı.
Raporda antikor testlerinden elde edilen sonuçlarda "antikor saptama yöntemlerinin önemli ölçüde değişebileceği" belirtildi.
Bir diğer belirlemeye göre ise Covid-19'a karşı antikorlara sahip olmanın, kişinin gerçekten bağışıklık sahibi olduğu ve hastalığı tekrar almayacağı anlamanı gelmediğini saptandı.
Brezilya'da 2 kişi öldü, testler iptal edildi
Bir olumsuz haber de Brezilya'dan.
EuroNews'ün Livescience sitesinden aktardığı haberie göre Brezilya'nın Amazon eyaletindeki Manaus Tropik Tıp Enstitüsünden bilim insanları tarafından yürütülen klinik denemede yüksek doz ilaç verilen hastaların bazıları kalp ritim bozuklukları gösterdi, iki hasta ise kalp çarpıntısı sonrası hayatını kaybetti.
Sıtma ilacı Hidroklorokin kullanılıyordu
Araştırmacılar görülen yan etki nedeniyle, 440 hasta üzerinde yapılması planlanan denemenin düşük dozda sürdürüleceğini kaydetti.
"Hidroklorokin" adı verilen ilacın etken maddesi olan klorokin difosfat, Covid-19 vakalarının tedavisi için tescillenmiş olmamasına rağmen anti-viral etkisi nedeniyle ileri vakaların tedavisinde deneysel bir ilaç olarak kullanılıyordu.
İlaç ABD Başkanı Donald Trump'ın Hidroklorokin'in Covid-19 tedavisinde "oyun değiştiren" bir ilaç olduğunu ifade etmesiyle gündeme gelmiş, tıp otoriteleri ilacın Covid-19 tedavisinde kesin başarı sağladığı sonucuna varılmaması gerektiği uyarısında bulunmuştu.
(PT)
*Kaynak: CNN, Livescience, Euronews.