Kürt aydın ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Musa Anter’in Diyarbakır’da öldürülmesiyle ilgili dosyanın kapanmasına günler kala açılan dava, şimdi de yargılamanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ile nakledilmesi çabalarıyla yavaşladı.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Aralık’ta görülmeye devam edilen Anter cinayeti davasında sanıklardan emekli Albay Savaş Gevrekçi’nin talebiyle yargılamanın başka bir ilde görülmesi için celse arasında başvuruda bulunduğu, mahkemenin de karar vermek üzere dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdiği öğrenildi.
Okçuoğlu: O vakit Diyarbakır’daki mahkemeleri kapatın
Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu ise nakile dair sürece karşı çıktı; buna dair bir kararın politik olacağını savundu; “Eğer bu dava başka bir yere götürülürse Diyarbakır'daki mahkemelerin kapatılması lazım. Bu kararın politik olduğunu düşünüyoruz. Yargılamanın bu aşamasına kadar herhangi bir olumsuzluk olmadı” dedi.
Yıldırım’a tahliye yok
Tutuklu yargılanan Hamit Yıldırım, Anter’in oğlu Dicle Anter ve avukatları ile sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, Yıldırım’ın adli kontrol karşılığında serbest bırakılması yönünde avukatının yapığı başvuru reddedildi.
Duruşmada Hamit Yıldırım, Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele olarak bilinen ve Güneydoğu’da 1990-1996 döneminde birçok faili meçhul cinayette ve zorla kaybetmede rol oynayan JİTEM ile bir ilgisinin olmadığını ve JİTEM’in hiçbir çalışmasına katılmadığını ileri sürdü.
Eymür, Taşanlar, Ozansoy ve Ersever dinlenecek
Mahkeme heyeti, avukatların “tanık” olarak dinlenilmesini istediği Mehmet Eymür, Orhan Taşanlar, Ali Ozansoy ve Cengiz Ersever için talimat yazılmasına karar verdi.
Yargılamanın 9 Temmuz’daki duruşmasında tutuklu sanık Hamit Yıldırım, savunmasında İsveç’te yaşayan sanık kendisine Abdulkadir Aygan’ın kendisine iftira attığını, haksız yere hapis yattığını ileri sürmüştü.
Savunma yapan emekli Albay Savaş Gevrekçi ise Yıldırım'ı ilk defa duruşmada gördüğünü iddia etmişti. Mahkeme, Gevrekçi'nin tutuklanması talebini reddetmişti. 1990’lı yıllarda ‘’devlet adına’’ birçok cinayete karışan ve ‘’kirli işler’’ yapan “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım hala bulunamadı.
Zamanaşımından son anda kurtuldu; ya diğerleri?
Zamanaşımına günler kala, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasını tozlu raflardan indirmesiyle Anter davası açılmıştı. İddianameye göre, Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) ve Gevrekçi ile tek tutuklu sanık Hamit Yıldırım, "Taammüden cinayet işlemek”ten ağırlaştırılmış ömür boyu, "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”ten de 20 yıla kadar hapisle yargılanıyorlar.
Ancak 90’lı yıllarda Kürt basının 20’yi aşkın temsilcinin öldürülmesiyle ilgili vakaların hiç biri ciddi anlamda soruşturulmadı: Anter süreci hariç, kovuşturmaya konu edilmedi (EÖ).