Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Antep'teki tarihi Amerikan Hastanesi binası da zarar gördü.
Geçmişte Amerikan Kız Koleji olarak da kullanılan binanın bacaları depremde yıkıldı. Tarihçi yazar Murad Uçaner binanın temelinde büyük hasarlar meydana gelmemesini kaliteli malzeme kullanımına bağlıyor.
İnşası 1883'te başladı
Murad Uçaner şu bilgileri aktardı:
"Amerikan Hastanesi'nin poliklinik ve yönetim binası olarak kullanılan bu tarihi binanın inşasına 1883 yılında başlandı. Antep'te ve bölgede artan öğrenci sayısının okul ihtiyacını karşılamak için kurulan Amerikan Kız Koleji'nin eğitim hizmetini daha iyi şartlarda verebilmesi amacıyla inşa edilmişti. 1886 yılından itibaren ise salt Antepli kız öğrencilere değil, bölgenin Adana, Urfa, Diyarbakır ve Halep gibi diğer yerleşim yerlerinden gelen öğrencilere de kolej seviyesinde eğitim olanağı sağlamıştır.
"I. Dünya Savaşı ve ardından gelen Ermeni tehciri kararından sonra 1915-1918 yılları arasında eğitim alacak öğrenci kalmadığından dolayı okul atıl kalıyor. Savaşın ardından Amerikan Board tarafından yeniden okul olarak hizmet vermesine çalışılıyor. Fakat 1920 yılında Anteb Harbi olarak adlandırılan çatışma döneminde ne yazık ki eğitim hizmeti verilemiyor. Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması'nın ardından Fransızlar Antep'ten çekilince Ermeniler de bu kenti terk etmek zorunda kalıyorlar. Yaklaşık iki yıl kullanılmayan bina 1924 yılında Azariah Smith Memorial Hastanesine devredilerek 1973 yılına kadar Hemşirelik Okulu olarak hizmet veriyor. 1973 yılında Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından açılan özel sağlık okulu olarak kullanıldıktan sonra 10-15 yıl önce Amerikan Hastanesi'nin poliklinik ve yönetim binası olarak kullanılmakta."
Depremde bina temelinin hasar almamasını kullanılan malzemenin sağlamlığına bağlayan Uçaner,
"Hastane bünyesinde hizmet vermekte olan bu bina dikkat ettiyseniz bölgede 6 Şubat depreminden en az etkilenen binalardan biri. Sadece bacalarda ve çatısında ufak tefek hasarlar var. Depremden bu kadar az etkilenmesinin nedeni ise öncelikle inşa sürecinde kaliteli malzeme kullanılması ve sonrasında da binanın statiğini etkileyebilecek eklemeler ve çıkartmaların yapılmamasıdır" dedi.
(CÖ/AÖ)