Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Antep’te oturma izni başvurusu sırasında gözaltına alınan Suriyeli gazeteci Rami Jarrah’tan haber alınamıyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ise Türkiyeli yetkililere Jarrah’ın salıverilmesi için çağrı yaptı.
bianet’in edindiği bilgiye göre Çarşamba günü oturma iznini yenilemek isterken gözaltına alınan gazeteci Jarrah’a ulaşılamıyor. Gazetecinin avukatı Orçun Çetinkaya’nın verdiği bilgilere göre Jarrah önce “misafirhane”ye götürüldü. Ancak daha sonra gazeteci ile iletişim kesildi. Jarrah’ın bir telefonu da bulunmuyor.
Gazetecinin serbest bırakılması için şuradaki bağlantıda da imza kampanyası başlatıldı.
CPJ'den çağrı
New York merkezli CPJ de Jarrah ile ilgili olarak Türkiye hükümetine çağrı yapmıştı. Gazetecinin gözaltındayken yaptığı haberler nedeniyle sorgulandığını belirten CPJ, Jarrah’ın derhal serbest bırakılmasını istemişti.
CPJ Avrupa ve Merkez Asya Koordinatörü Nina Ognianova da “Jarrah’ın serbest bırakılarak, engellenme korkusu olmaksızın Türkiye’de çalışmasına izin verilmeli” açıklaması yapmıştı.
2011'de Suriye'den ayrılmıştı
Lefkoşa doğumlu olan Jarrah Suriyeli ve İngiliz ebeveynlere sahip. Londra’da büyüyen Jarrah, ilk 2004’te Şam’a geldi. Aynı yıl gözaltına alındı, üç yıl seyahat yasağına çarptırıldı. Ailesi Baas karşıtı olarak bilinen Jarrah, 25 Mart 2011’deki Umayyad Camisi’ndeki protestoları videoya çekerken tutuklandı. Üç gün Suriye gizli servisi tarafından işkenceye maruz kaldıktan sonra “terörist” olduğuna ilişkin bir belge imzalatılarak serbest bırakıldı.
2011’de Doha havalimanında neredeyse Suriye’ye gönderilecek olan Jarrah, güçlü bir sosyal medya kampanyası sayesinde serbest bırakıldı.
Jarrah, 2011'de ailesiyle birlikte Suriye'den ayrılmıştı. Suriye'deyken CNN, Al Jazeera ve NPR gibi basın kuruluşlarına haber yapan Jarrah, Suriye'den ayrıldıktan sonra bir grup yurttaş gazetecisi ile birlikte, uluslararası basın kuruluşlarına video ve haber içeriği sağlayan bağımsız yurttaş gazeteciliği grubu ANA Press'i kurmuştu.
Jarrah, Suriye iç savaşına dair gazetecilik çalışmaları nedeniyle İfade Özgürlüğü İçin Kanadalı Gazeteciler örgütü tarafından Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne (International Press Freedom Award-IPFA) layık görüldü.
Jarrah yakın zamanda Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli gazetecilerle düzenlediği toplantıya katılmıştı.
Suriyeli üç gazeteci Türkiye'de öldürüldü
Suriye’de savaştan kaçan çok sayıda gazeteci Türkiye’de gazetecilik faaliyetlerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Ocak’ta Türkiye’de yaşayan Suriyeli gazetecilerin durumunu görüşmek için bir gazeteci heyeti ile biraraya gelmişti.
Sıkıntı ve tehditler Suriyeli gazeteciler için Türkiye’de de sürüyor. Keza, geçtiğimiz yıl üç Suriyeli gazeteci Türkiye’de öldürülmüştü.
30 Ekim’de Urfa’da Suriyeli İbrahim Abdulkadir ile Firaz Hamadi bıçakla boğazları kesilerek öldürülmüştü. Abdulkadir Urfa'da Arapça yayın yapan Ayn Vatan gazetesinde yazı işleri müdürü; Hamadi ise muhabiriydi. İki gazetecinin öldürülmesini IŞİD üstlenmiş, sosyal medya hesaplarından, “Türkiye’de güvende olduklarını sanıyorlardı” diye yazmışlardı.
27 Aralık’ta da IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin belgeseliyle tanınan Naci El Jerf, Antep'te öldürüldü. Rakka’daki günlük yaşamı gösteren videoları sosyal medya hesabından paylaşan Jerf, ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı. (EA)