Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil, Motif İplik , Zeki Mensucat ve Şireci Tekstil firmalarında, tekstil işçilerinin çalışma koşullarına karşı başlattıkları grev 6. gününe girdi.
Grevi başlatan Şireci Tekstil çalışanları, üç gün önce anlaşma sağladıkları işverenin sözünü tutmadığını ileri sürerek bugün yeniden greve başladı. Toplamda grevdeki işçi sayısı 2800'e ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2012 Ocak-Temmuz raporuna göre, Antep'in tekstil ve hammaddeleri ihracatı 521 milyon dolar; bu rakam geçen yılın aynı döneminde 563 milyon dolar idi. Türkiye'nin Ocak-Temmuz tekstil ve hammaddeleri ihracatı toplamda 4 milyar 496 milyon dolar.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da, Antep'in toplam ihracatta Türkiye altıncısı olduğunu, tekstilin de önde gelen ihracat ürünlerinden biri olduğunu söylemişti.
İşçiler anlatıyor
Gaziantephaberler.com'un haberine göre, çalışma koşullarının değişmemesi ve işyerinde uygulanan baskının ortadan kalkmasını isteyen Gürteks çalışanları şöyle konuştu:
"Günde 12 saat çalışıyoruz. Pazar günleri de aynı uygulamaya gidiyorlar. Pazar günü işbaşı yapmazsak bizleri başka alanlarda çalıştırıyorlar. Servis duraklarına erken gelmemizi istiyorlar. Tuvalete bile izinle gidiyoruz. Yarım saat yemek molasında çay içmemize bile izin yok. Sonuna kadar direneceğiz"
İşçi Hacı Emin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her koşulda pembe tablo çizdiğini söyleyerek "Gelsin bu parayla kendisi çalışsın. Bakalım ailesini geçindirebilecek mi?" AKP'ye üç defa oy verdim. Haram olsun" dedi.
"Emeğimizi ürünlere ilmik ilmik işledik"
İşçi Halil Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'nun kendileriyle yaptığı konuşmada,"Şimdi sizler işinizin başına dönün. Fabrikaları Hindistan'a ya da Suriye'ye mi götürüp kuralım. O zaman aç kalırsınız" dediğini belirtti.
İki çocuk babası 31 yaşındaki İmam Fıstıkçı ise şöyle konuştu:
"Biz Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlarken karnımız doymadığı için, iki yakamız bir araya gelmediği için bu greve başladık. İnsan gibi bir ücret almak ve insan gibi çalışma koşulları istiyorum. Yıllardır çalıştığımız firmanın kazanması için üretilen her ürüne emeğimizi ilmik ilmik işledik. Kusurlu ürün ürütmemek için gayret ettik, bu firmanın kalitesini yükseltmek için çaba gösterdik. Çalışanların emekçilerin sayesinde bu fabrika bacaları tütüyor. O zaman neden biz hakkımızı alamıyoruz"
Direnişteki işçilerin büyük bir kısmı sendikasız çalışıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Tekstil Sendikası Gaziantep Şubesi, haklarını almak için mücadele veren işçilerin yanında olduğunu açıkladı. (NV)
* Fotoğraflar: Gaziantephaberler.com