IPS İletişim Vakfı ve Press Now tarafından Antalya'da düzenlenen "Habercilik Atölyesi" Antalya ve Burdur’dan yerel gazetecileri bir araya getirdi.
1-2 Mart'ta gerçekleşen atölyede Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Esra Arsan, Press Now temsilcisi Nico Haasbroek ve Fotoğraf Vakfı kurucularından Yücel Tunca sunum yaptı. Toplantıya Press Now Türkiye Projeler Sorumlusu Ruken Barış ve IPS İletişim Vakfı Proje Danışmanı Nadire Mater de katıldı.
Yeni: Yerel gazeteciler eğitimsiz
Programın açılış konuşmalarını Mater ve Barış’ın yanı sıra Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Antalya Şube Başkanı Gürsu Kunt yaptı.
IPS İletişim Vakfı’nın çalışmalarını özetleyen Mater kadın katılımcıların azlığının üzücü olduğunu ifade etti.
Yeni, bölgedeki yerel gazetecilerin büyük bölümünün sahada yetiştiğini belirterek eğitimsizliğin en önemli sorun olduğunu savundu, Akdeniz Üniversitesi’yle işbirliği içinde Antalyalı yerel gazetecilere yönelik bir mesleki eğitim çalışması planladıklarını belirtti.
Kunt'sa "Gazeteciye değil bilinçli gazeteciye ihtiyacımız var" dedi.
Arsan: Yöneticilerin her yaptığı haber değil
Para kazanma zorunluluğunun kamunun taleplerine yönelik duyarlılığa gölge düşürmemesi gerektiğini vurgulayan Arsan, yerel gazetelerdeki haberlerde milletvekillerinden başlayıp yerel yöneticilere uzanan bir öncelik hiyerarşisi olduğuna dikkat çekerek "Bu insanların her söylediği ve yaptığı haber değil" eleştirisinde bulundu.Yerel gazetecilerse küçük yerlerde ikili ilişkilerin ve bunlara bağlı ekonomik kaygıların fazlasıyla belirleyici olduğunu, seçilmiş ya da atanmışların ve iş insanlarının eleştiriyi hazmedemediklerini, eleştirilere karşı ilan vermemek gibi etkili yaptırımlar uyguladıklarını dile getirdiler.
Yerel gazeteciler, haberleri çoğunlukla internetten aktardıklarını belirti. Arsan'sa, rutin haberlerin başka haber kaynaklarıyla desteklenerek özel haber haline getirilebileceğini söyledi.
Haasbroek: Çözüm yaratıcı gazetecilikte
Katılımcıların sorunlarını dinleyen Haasbroek, çözüm olarak yaratıcı gazetecilik fikrini öne çıkardı, farklı haberlerin okurların gazetelere ilgisini arttıracağını savundu.
Eğitimli eleman sorununun yeni teknolojik imkanlar vasıtasıyla aşılabileceğini ileri süren Haasbroek, ekonomik sıkıntıların da çeşitli yan etkinliklerle hafifletilebileceğini söyledi.
Yerel gazetecilerse okurlarıyla olan ilişkilerin paraya çevrilemediğini, yerel okurların kendilerine maddi katkı yapmaya isteksiz olduğunu ifade etti.
Tunca: Haberi tamamlayıcı bir unsur olarak fotoğraf
Fotoğrafın haberi tamamlayan ve gazeteyi okunabilir kılan önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Tunca, insanların doğal hareketlerini yansıtan fotoğrafların öne çıkarılması gerektiğini söyledi, gazetelerde yerel ileri gelenlerin fotoğraflarına ağırlık verilmesini de eleştirdi.
Yerel gazetecilerse haberlerinde bu kimselerin fotoğraflarına yer vermedikleri zaman bu tutumlarında art niyet arandığını ileri sürdü.
Kimler katıldı?
Doğan Sönmez (Venüs Radyo), Türkan Demir (ART), Kübra Duman (Yeni Alanya Gazetesi), Mehmet Yılmaz (Manavgatın Sesi Gazetesi), Mevlüt Yeni (Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Avni Gelendost (Akdeniz Haber Gazetesi), Gürsu Kunt (Çağdaş Gazeteciler Derneği), Serkan Şimşek (Burdur Radyo), Fetih Şimşek (Burdur Radyo), Tezcan Özkan (Burdur TV), Duray Çitekçi (Ses 15), Dilek Bakırkaynak (Burdurlunun Sesi Gazetesi), Niyazi Manış (Burdurun Sesi Gazetesi), Mehmet Tutum (Hedef Gazetesi), İbrahim Nanecioğlu (Bucak Gündem Gazetesi), Murat Ünlü (Şarkikaraağaç Ekspres Gazetesi), Kürşat Tuncel (Yeni Gün Gazetesi), Mehmet Gündoğan (Oğuzeli Gazetesi), Salih Tutum (Göl Hisar Gündem), İbrahim Erbay (Bölge Gündem), Halil Sımsığı (Burdur Gazetesi), Seyhan Kurtman (Antalya Anadolu Ajansı) (KM/GG)