Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan kadın merkezine, kocalarından gizli gelerek yaşadıkları şiddet, tecavüz ve baskıyı anlatan kadınların evine telefon açılarak hizmet alıp almadıklarının sorulması üzerine Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tepkisini gösterdi.
"Gerçekleştirdikleri hizmeti adeta reklam çalışmasına döndürerek kadınların can güvenliğini tehlikeye sokan sorumlular hakkında da derhal yasal takip başlatılmalı."
"Müşteri değil vatandaş, lütuf değil can güvenliği"
Vakıf sığınak ve danışma merkezlerine başvuran kadınların kimliklerinin ve tüm bilgilerinin gizliliğinin gerek yasal düzenlemelerce gerekse de uluslar arası sözleşmeler doğrultusunda güvence altına alındığını hatırlatıyor.
Mor Çatı bu konuda belediyelerin sorumsuz davrandığına ve daha önce de sığınak binası temel atma ve açılış törenleri düzenlenildiği haberlerine işaret ediyor.
"Kadınların, kimliklerinin gizli tutulacağı güvencesi ile başvurdukları aile danışma merkezinden bilgiler Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmıştır. Bu yasa dışı uygulamayla bir kez daha anlıyoruz ki kadına yönelik şiddetle ilgili hizmet veren birimlerin konu ile ilgi bilgileri yetersizdir ve uygulamalarda da ciddi hatalar oluşmaktadır."
Eski Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde hukuk ve psikolojik hizmet alamayanların yararlanması amacıyla bir yıl önce kurulan Antalya Sağlık Psikolojik Eğitim Merkezi'nin (ASPEM) hizmetinden yararlanıp yararlanmadıkları yeni Başkan Mustafa Akaydın döneminde sorulmaya başlandı.
"Sorumsuz Medya: Mor Çatı değil, Antalya Büyükşehir Belediyesi!"
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Antalya'da yaşanan olayı yanlış haberleştiren medyaya da tepkili:
"Basına yansıyan haberlerde özensizce Mor Çatı'nın adı geçirilmiş ve haber 'Mor Çatı hizmetinde ihbar skandalı', 'Mor Çatı'da ihbar Skandalı' şeklinde başlıklarla verilmiştir. Bu gün gelinen noktada kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük çalışma yapan bir çok kurum 'Mor Çatı' olarak ifade edilmekte ve bu durum kurumuzu zor durumda bırakmaktadır. Mor Çatı'nın kamuoyunda güvenilirliğinin zedelenmesine yol açan yayın kuruluşları ile ilgili yasal haklarımızın saklı olduğunu belirtiriz."
Türkiye'de sadece 19 belediyenin sığınak çalışması var
2002 yılında değişen belediyeler yasasına göre nüfusu 50 bini aşan tüm Büyükşehir belediyeleri aile içinde şiddet gören kadınlar için sığınak açmak zorunda. Ancak Mor Çatı'nın verdiği bilgiye göre yasanın yayınlanmasından sonra geçen 7 yıla rağmen resmi olmayan rakamlar Türkiye'de sadece 19 belediyenin sığınak çalışması yürüttüğünü söylüyor.
Bu sığınakların toplam kapasitesi ise 609.
10 Kadından 4'ü şiddete maruz kalıyor
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesinin ortaklaşa gerçekleştirmiş oldukları aile içi şiddet araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye'de her 10 kadından 4'ü şiddete maruz kalıyor. (EZÖ)