Hatay Deprem Dayanışması ve MARA El Sanatları Atölyesi çevresinde örgütlenen Antakyalı kadınlar Rimmen Kadın Kooperatifini kurdu.
Kooperatif üyeleri ilk toplantısını Antakya Samandağ’da bulunan deprem koordinasyon merkezinde gerçekleştirdi. Toplantıda kooperatifin amaçları, ilkeleri ve çalışma alanları belirlenirken; ilk üç aya dair faaliyet planlaması yapıldı.
Adını bolluk ve bereketin simgesi kabul edilen narın Arapça karşılığından alan kooperatif evinde üretim yapan ancak bunu gelire dönüştüremeyen depremzede kadınları güçlendirirken, deprem sonrası maddi açıdan güçsüzleşen tüketiciye adil bir fiyat politikası sunmayı hedefliyor.
Faaliyet alanını gıda ve tekstil ürünleri olarak belirleyen kooperatif, üretime ilk olarak bölgenin önemli ürünleri arasında yer alan nar ekşisi, salça, ceviz reçeli, zahter, kabak tatlısı, defne sabunu gibi ürünlerle başlamayı planlıyor. Bu ürünleri Rimmen markasıyla Türkiye’nin çeşitli noktalarına göndermeye hazırlanıyor.
Aynı zamanda Antakya’nın kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri arasında olan buğday sapından üretilen tabak ve sepetleri yeniden üretmeye başlamak da kooperatifin amaçları arasında. Uzun vadede ise Antakya’da yaşlı ve çocuk bakımının kooperatif bünyesinde toplanması ve kadınların kooperatif bünyesinde bir araya gelmesinin yolları aranıyor.
Tüketiciye karşı sorumlu bir üretici kooperatifi
Rimmen Kadın kooperatifi her ne kadar depremden zarar görmüş üretici kadınları güçlendirmek için kurulmuş olsa da tüketicilerin de sağlıklı ürünlere, adil fiyatla ulaştırma sorumluluğunu da taşıyor. Üretim politikasını kadınların özgücünü artırmak; fiyat politikasını ise piyasaya göre değil, maaliyetlere göre belirlemek üzerine oluşturuyor. Antakyalı kadınlar Rimmen Kadın Kooperatifi ile deprem sonrası toprak altında kalan umutlarını yeniden yeşertmenin, birlikte güçlenmenin ve hayata tutunmanın yollarını arıyor.
(HA)