Norveç'te hükümet çocukların fiziksel şiddetle cezalandırılmasını yasaklayan ve 20 yıl önce çıkarılan yasanın getirdiği belirsizlikleri tamamen ortadan kaldırmak için harekete geçti.
1987'de Veli ve Çocuk Yasası'na eklenen düzenleme şöyleydi: "Çocuklar fiziksel şiddete ya da fiziksel ve ruhsal sağlığını tehdit edecek uygulamalara maruz bırakılamaz." Fakat 2005'te Yüksek Mahkeme aldığı bir kararda hafifçe tokat atmanın suç olmadığını söyledi.
Şimdi hükümet, yılbaşı olmadan yapılacak bir düzenlemeyle çocuğa yönelik şiddeti tamamen yasaklamayı düşünüyor.
Adalet Bakanlığından Astri Aas-Hansen "Norveç'te çocukların yetişkinlerle aynı yasal korumaya sahip olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ebeveynlerin de çocuklarını cezalandırmaya hakları olmadığını bilmeleri lazım. Bir yetişkini tokaylamak ne kadar yanlışsa bir çocuğu tokatlamak da o kadar yanlış" dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, çocukların fiziksel cezalandırılmasına yasal olanak tanımanın Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu defalarca belirtmişti.
Türkiye'de "eğitici" şiddet yasal
Şubat 2008'de hazırlanan bir rapora göre Türkiye, ev içinde çocuklara yönelik fiziksel cezalandırmanın yasal sayıldığı ülkeler arasında yer alıyor.
Medeni Kanun'dan 2002'de çıkarılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ebeveynlerin "eğitici şiddet" uygulamasına göz yumuluyor.
TCK'nın "kötü muamele" başlıklı 232. maddesi şöyle:
"İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir."
Medeni Kanun'un 339. maddesine göre "Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür."
Okulda çocuğa şiddet uygulamaksa 1923'ten bu yana yasak; İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun'la aksi davranan öğretmenlere yaptırım öngörülüyor.(EÜ)