Müzakereleri başlayan BM Engelli Hakları Sözleşmesi taslağının önemine değinen Annan, engellileri kıyıya iten çevresel, toplumsal, yasal engellerden söz etti. Engellilerin topluma eşit katılımının yalnızca bu engelleri kaldırmakla sağlanamayacağını, istihdam, eğitim, sağlık, bilgi ve diğer temel hizmetlere engellilerin de eşit şekilde erişebilmesi gerektiğini vurguladı.
Taslak sözleşmeyle ilgili müzakerelerin 2006 başında sona ermesi bekleniyor.
Gallegos: Ayrı bir engelli hakları sözleşmesi şart
BM Engelli Hakları Özel Komitesi'nin başkanı Luis Gallegos da, mevcut insan hakları sözleşmelerinin kağıt üzerinde engellilerin haklarını koruduğunu, ancak uygulamada, engellilerin bu haklarından yararlanmadıklarını ifade etti.
Taslak sözleşmenin bu nedenle çok önemli olduğunu söyleyen Gallegos, metnin dayandığı ana konuları şöyle özetledi:
* Engellilerin topluma dahil olması: Metnin özünü bu başlık oluşturuyor. Engelliler ayrı muamele görüyorlar, toplumdan ayrılıyorlar.
* Klişelerden kurtulmak: Engellilerle ilgili klişelerden kurtulmak için devletlere yükümlülük getiriyor. Bu klişeleri aşmanın en iyi yolu, engellilerin topluma katılması ve etkileşim.
* Erişilebilirlik: Uygulamaya en çok yansıması gereken konu. Binalardan hizmetlere, bilişim ve iletişim teknolojilerine kadar, engellilerin her alanda erişim olanaklarına kavuşmasına sağlamayı amaçlıyor.
* Yasalar önünde eşitlik: Yasalar karşısında eşit olarak tanınma, adalete erişim, özel yaşama, aileye saygı, siyasal, kamusal ve kültürel yaşama katılım. Bu başlıklar, uygulamadaki karşılığını, eğitim, sağlık, rehabilitasyon, çalışma ve yeterli yaşam standardı hakkı alanlarında buluyor.
Sakatlar Derneği Küresel Eylem Günü'nde
Türkiye Sakatlar Derneği, geleneksel yürüyüşünü, bu yıl Küresel Işınmaya Karşı Küresel Eylem'le birleştirdi. Dernek, 3 Aralık sabahı saat 10:00'da Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüdükten sonra, saat 14:00'te Kadıköy'de Küresel Eylem'e katılıyor.
İFSAK'ın "Engelliler Özgür Olmalı" sergisi
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) 3 Aralık'ta açılan "Engelliler Özgür Olmalı" fotoğraf sergisi 31 Aralık'a kadar açık kalacak.
İFSAK'ın 2004 yılı sonundan bu yana Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) ile birlikte yürüttüğü ortak çalışmanın üçüncü aşaması olan Fotoğraf Sergisi 03 Aralık 2005 Dünya Sakatlar Günü saat 12:00'da Reproset Galerisi'nde açılıyor.
İFSAK'ın BEDD ile ortaklaşa yürüttüğü, amacın başlangıçta "fotoğrafın görsel dilini kullanarak, bedensel engelliler ve bedensel engellilerin sorunlarını toplumun gündemine taşımak, toplumun bedensel engellilik konusunda bilgilendirilmesini sağlamak" olarak tanımlandığı, "Özürlüler Özgür Olmalı" projesinin birinci aşamasında BEDD üyesi engellilere fotoğraf eğitimi verildi.
İkinci aşamada İFSAK, BEDD'nin aynı isimle düzenlediği 1.Fotoğraf Yarışması'na danışmanlık yaptı. Fotoğraf sergisi oluşturmaya yönelik üçüncü aşamada ise, İFSAK üyesi fotoğrafçılar, başta BEDD üyeleri olmak üzere, engellilerin yaşamlarını ve yaşam mücadelelerini fotoğrafladılar. (TK)