Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye'de hükümet ve muhaliflerin temsilcilerinden oluşacak bir geçiş hükümeti kurulmasını önerdi.
Hükümette güvenilirliği sarsacak ya da uzlaşma umudunu tehlikeye düşürecek isimlere yer verilmeyecek.
Kurulması önerilen hükümette Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev alıp almayacağına dair bir açıklama yapılmadı. Batılı ülkelerin bunu istemediği bilinse de Rusya'nın tavrı açık değil. Ayrıca böyle bir hükümette Esad'ın varlığının hem muhaliflerce reddedilmesi hiç kimseyi şaşırtmayacak.
Öneri 30 Haziran Cumartesi günü Cenevre'deki BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere'nin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'nun da katılacağı bir toplantıda tartışılacak. Toplantının katılımcıları bu ülkelerle sınırlı değil. Türkiye ve Arap ülkelerinin temsilcileri de bulunacak.
Ancak İran ve Suudi Arabistan toplantıya davet edilmedi. Rusya'nın ısrarla katılması gerektiğini vurgulamasına rağmen İran ve açıkça muhalifleri destekleyen Suudi Arabistan toplantıda temsil edilmeyecek. Bununla birlikte İran'ın toplantıdaki gelişmelerle ilgili olarak ayrıntılı biçimde bilgilendirileceği açıklandı. Böylelikle İran'a çözümün dışında olmadığı mesajı verilecek. İran'ın toplantıya katılmasına ABD şiddetle karşı çıkıyordu.
Suriye'de Annan'ın barış planının hayata geçirilmesi için verilen uğraşlar boşa çıkmış, BM gözlemcileri bir süre Suriye'de görev yapmalarına rağmen, çatışmaların azalmaması sonucunda görevlerini askıya aldıklarını açıklamak zorunda kalmıştı. (YY)