Fotoğraf: Annalena Baerbock, Atina'daki Holokost Anıtı ziyaretinde/taz
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Cuma öğleden sonra, Türkiye'ye gelerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla resmi görüşmelerde bulunacak.
Baerbock'un ziyaret kapsamında muhalefet partileri CHP, İYİ Parti ve HDP ile ayrıca kadın ve mülteci dayanışması çerçevesinde ilgili kurumlarla görüşmesi de bekleniyor.
Baerbock, Türkiye ziyareti öncesinde dün Yunanistan'ın başkenti Atina'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Bakan Almanya'dan ayrılmadan önce, Türkiye'de bütün konuları açıkça konuşmak istediğini söyledi. Baerbock bir yandan, Ankara'nın Rusya ile Ukrayna arasındaki, sonunda Ukrayna'ya yönelik tahıl ihracat ablukasını sona erdiren bir anlaşmayla sonuçlanan arabuluculuk çabalarını övdü. Ancak Alman Bakan, Türkiye'de "kimi temel farklılıklarımız olan" konulara da değineceğini vurguladı. Bunlar arasında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri harekatı ve insan hakları konuları da vardı. Baerbock "burada da yollarımızın tekrar birbirine bağlanmasını sağlamalıyız" temennisini dile getirdi.
Baerbock, Yunanistan ve Türkiye ziyaretleri öncesi, görüşmelerde ele alınılacak konulara ilişkin açıklamasında önemli başlıklar arasında Akdeniz'in güvenliğinin olacağını vurgulayarak "Sorunlar, gerilimi tırmandırarak değil, müzakerelerle çözülmeli" mesajı vereceğini açıkladı.
Baerbock, "Türkiye, bizim için vazgeçilmez bir ortak ve başka hiçbir ülkenin olmadığı kadar bizimle bağı olan bir ülkedir. Milyonlarca insanın kalbi ülkelerimiz için atıyor." dedi
Baerbock Ankara ve Atina arasında "arabuluculuk" hazırlığında
Almanya'nın Yeşil Dışişleri Bakanı, Perşembe günü Atina'da yaptığı konuşmada NATO üyeleri Yunanistan ve Türkiye'yi, iki ülke arasında artan gerilimi diyalog içinde çözmeye çağırdı. Baerbock, NATO müttefiklerini, "Rusya'nın şu anda NATO'yu bölmek için 'elbette' çalıştığı" konusunda uyardı. Baerbock NATO içindeki anlaşmazlığın Kremlin'in elline oynadığını söyledi ve ekledi: "NATO müttefikleri ve Avrupalı ortaklar arasındaki uyum hiç bu kadar önemli olmamıştı."
Yunanistan ve Türkiye, NATO'da müttefik olmakla birlikte ilişkileri on yıllardır büyük gerginliklerle zedelendi. Özellikle Ege Denizi'ndeki adalar ve iki ülkenin kararsularının genişliğine ilişkin karşılıklı hak iddiaları anlaşmazlıkları giderek kızıştırıyor. Erdoğan son zamanlarda Yunanistan'ın bazı Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulayarak Miçotakis hükümetiyle temaslarını askıya aldı.
Baerbock, Perşembe günü Atina gazetesi Ta Nea'ya verdiği röportajda, Erdoğan'ın tutumunu eleştirdi. "Ortak bir savunma ittifakının üyeleri birbirlerini tehdit etmez, birbirlerinin egemenliğini kabul eder ve saygı gösterirler" dedi. Yunan hükümetini "diyaloğa hazır olduğu sinyalleri vermesi" nedeniyle övdü.
Yunanistan, Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki hak iddialarını Yunan hava sahasını düzenli ihlal ederek gittikçe saldırgan bir şekilde ortaya koymakla suçluyor. Atina hükümeti böylece, Yunanistan silahlı kuvvetlerinin on yıllardır görülmedik kapsamda yeniden silahlanmasını da meşrulaştırıyor. Salı günü, Türkiye'nin Akdeniz'deki tartışmalı gaz sondajına yeniden başlayacağını açıklamış olması da Yunanistan ile yeni bir anlaşmazlığın fitilini ateşlemeye aday görünüyor.
Almanya Yunanistan'a Nazi işgali için tazminat ödemeyecek
Üç günlük gezisinin ilk durağı olan Yunanistan'ın başkenti Atina'da Baerbock, Perşembe günü ziyaretleri sırasında II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Almanya tarafından işgalinin dehşetini de hatırlattı. "Birçok Alman, Yunanistan'ı bir tatil beldesi olarak çok iyi tanıyor, ancak çok azı İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Nazi işgalinin vahşeti altında orada maruz kaldığı suçun boyutunu biliyor" dedi ve "Hafızayı canlı tutmak benim için önemli," diye ekledi.
Bakan, Atina'da, Alman işgalcilerin binlerce Yunan direniş savaşçısını ve sivili gözaltına aldığı ve işkence ettiği eski Nazi kent komutanlığının olduğu yerdeki anıtı ziyaret etti. Holokost Anıtı'na çiçek bıraktı.
Baerbock, aynı zamanda,Yunanistan'ın Dünya Savaşı'nda uğradığı işgal için tazminat ödenmesine yönelik müzakere arzusunu karşılayamayacağını da açıkça belirtti. Ta Nea'ya verdiği demeçte, yeni federal hükümetin bu konuda "yeni bir hukuki görüşe varmadığını" söyledi. Yunan hükümeti Almanya'dan ikinci dünya savaşı kayıpları için tazminat talebinden hiçbir zaman resmen vazgeçmemiş olmakla birlikte Alman hükümeti yıllardır bu tür ödemelerin yasal bir dayanağı olmadığını savunuyor.
Mülteci kampında
Baerboeck Perşembe günü Atina yakınlarındaki bir mülteci kampını ziyaret etti ve Avrupa sınır koruma ajansı Frontex temsilcileriyle görüştü. Almanya Dışişleri Bakanı Cuma sabahı unanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Yunanistan hükümetiyle görüşmeler gerçekleştirecek ve ardından Türkiye'ye uçacak.
Yeşil Gençlik net sözler istiyor
Annalena Baerbock Türkiye ziyareti öncesinde Ankara'nın Suriye'de Kürtlere yönelik saldırganlığını açıkça kınaması için kendi partisinin baskısı altındaydı. Yeşil Gençlik eş başkanı Sarah-Lee Heinrich, Çarşamba günü taz gazetesine verdiği demeçte "Erdoğan çok uzun zamandır istediğini yapabiliyor. Bu durmalı, "dedi
Heinrich, "Trafik ışığı [koalisyonu], önceki hükümetlerin dış politikadaki ölümcül hatalarını tekrarlamamalıdır." diye uyardı. "Eğer Türkiye NATO'nun bir parçası olduğu için hiç bir şeyden korkması gerekmediği sonucuna varırsa, tırmanışlarını aşırıya götürecektir." dedi.
"Değer odaklı dış politika Rojava'yla dayanışmayı gerektirir"
Genç Yeşillerin lideri, bu nedenle Alman hükümetinin ve ortaklarının Türk saldırılarını "kamuoyu önünde ve her düzeyde" uluslararası hukuka aykırı olarak kınamasının önemini vurguladı. "Hükümet bunun için çalışmalı. Rojava halkının bizim dayanışmamıza ihtiyacı var." dedi.
Heinrich, Rojava özerk bölgesinde, "DAİŞ'e karşı Batı ile yan yana savaşan ve haklı olarak kahramanlar olarak kutlanan" insanların saldırı altında olduğunu ve bugün, Batılı hükümetlerce terk edildiklerini vurguladı. Heinrich, "Bunun değer odaklı dış politikayla hiçbir ilgisi yok" dedi.
(AEK)