Rusya'da muhalif Novaia Gazeta çalışanı gazeteci Anna Politkovskaya'nın öldürülmesiyle ilgili davada üç tutuklu sanıt beraat ederken, meslek örgütleri ve gazetecinin ailesi tepkili.
Moskova Askeri Mahkemesi, dün (19 Şubat) öğrenilen bir karara göre, 7 Ekim 2006 tarihinde evinin önünde öldürülen Politkovskaya ile ilgili davada müebbet hapisle yargılanan Cebrail ve İbrahim Mahmudov kardeşler ile eski polis Serguei Hacıkurbanov'un tahliyesine karar verdi.
Savcılık kararı temyiz edeceğini açıkladı. ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, Politkovskaya'nın Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sırasında öldürülen 13. gazeteci olduğunu hatırlattı.
RSF: Tetikçi ve azmettirici yoksa, dava da bitmez
Uluslararası Sınır Tanımayan gazeteciler (RSF) örgütü, beraat kararlarının, "eksik yapılan ve savcılığa erken teslim edilen bir soruşturma"dan kaynaklandığını bildirdi.
"Üstelik soruşturma ve yargılama sürecinde yaşanan skandal, tutarsızlık, saydamsızlık ve aksaklıklar, duruşmalarında halka kapatılması nedeniyle, davanın bittiğini varsayamıyoruz. Tetikçi ve azmettiriciler ortaya yokken, kim ya da kimlerin ve neden bu cinayet emrini verdikleri bilinemez. Bize göre her şey baştan alınmalı."
"Rusya etkin bir yargıyla cezasızlıkla mücadele etmeli"
RSF, Çeçenistan'daki insan hakları ihlalleri konusunda uzman olan Politkovskaya'nın, Rusya'da araştırmacı gazetecilerin durumunu çok iyi yansıtan bir örnek oluşturduğunu kaydederek, "Rusya yetkililerinden, tüm olanaklarıyla, her şeyden önce de etkili bir yargı gücüyle, suçların cezasız bırakılmasına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" diye bildirdi.
Mahkeme savcıları, kanıt ifadeleri ve mahkemeye sunulan telefon kayıtlarına göre, üç sanığın suçlu olduklarından kuşku duymadıkları yönünde görüş bildirirken mahkeme başkanı Yargıç Evgueni Zubov, kanıt yetersizliğinden üç tutuklu sanığı beraat ettirdi. Politkovskaya Ailesi'nin avukatıysa, gerçeğe ulaşmayı sağlamayacak bu yargılamadan çıkan kararı memnuniyetle karşıladığını duyurdu.
Bundan tam bir ay önce de, Çeçnistan'da Rusya'nın işlediği suçlarla ilgili uzman hukukçu Stanislav Markelov ve Novaia Gazeta gazetesi çalışanı Anastassia Baburova Moskova'da öldürülmüşlerdi.
Rusya, RSF'nin 2008 yılında yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 173 ülke içerisinde 141. sırada yer aldı. Bu ülkede Mart 2000'den bu yana 20 gazeteci görevlerini yaparken uğradıkları saldırılarda hayatını kaybetti.