Koç Üniversitesi'nde çeşitli birimlerde ISS taşeron şirketine bağlı çalışan ve sözleşmeleri feshedilen işçilerin eylemi öğrenciler ve öğretim elemanlarının dayanışması ile devam ediyor.
İşçiler ve öğrenciler dün geceyi de Rumelifeneri Kampüsü ana giriş kapısında kurdukları çadırda birlikte geçirdi. İşçiler ve öğrenciler vardiyalı olarak çadırlarda kalmaya devam edecek.
Bugün BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Halkların Demokratik Kongresi, Eğitim-Sen, İstanbul Teknik Üniversitesi Asistan Dayanışması’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum ve kişi dayanışma için işçilerin yanındaydı.
İşçilerin, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının talepleri üzerine Rektör Umran İnan bugün tüm fakültelerin öğretim elemanları ile bir toplantı salonunda; işçiler ve öğrenciler ile de çadırların kurulduğu alanda görüştü.
Rektör: Taşeronla çalışmama şansımız yok
Rektör bu toplantılarda işten çıkartılan servis elemanlarının üniversitenin dün anlaştığı taşeron firma Mavi Yaka'ya, temizlik elemanlarının ise anlaşılan diğer taşeron firma Euroserve'e başvurabileceklerini belirtti.
Öğretim elemanları işçilerin kadroya alınmayıp, taşeron uygulamasının devam etmesi ve işe alınacaklarına dair bir güvence olmaması nedeniyle endişeli.
Sorular karşısında ise rektör “Üniversiteler, firmalar, devlet ve basın taşeron ile çalışıyor. Bizim taşeron ile çalışmama şansımız yok” derken işçilerin 90 günlük süre dolmadan işten çıkarılmalarını şöyle cevapladı:
“Yeni taşeron temizlik firmamızı seçtiğimiz zaman bu anlaşmayı 90 gün uzatmamıza bir gerek kalmadı. Çalışanlara bunun serviste söylenmesi iyi halledilemeyen bir durumdur.
Rektör, işçilerin işi bildikleri halde neden işten çıkarılıp yeni çalışanların tercih edildiği sorusuna ise “Daha önceki taşeron değişiminde EPİ firması ISS tarafından satın alınmıştır, bu yüzden tüm çalışanlar işlerine devam etmişti” dedi.
“Taşeron bir sosyal düzen sorunudur” diyen rektör işçilerin kadroya alınmasında ana sebebin ekonomik olmadığını, kadro için gerekli düzenlemeleri yapma imkanları olmadığını söyledi.
“Başka yerde taşeron var diye siz de yapıyorsanız, bir gün başka yerde ifade özgürlüğü kısıtlansa burada da mı kısıtlanacak?” sorusunu “Taşeron negatif örnek değildir. Çoğunluğun yaptığı şeydir” diye cevaplayan rektör daha sonra alandan ayrıldı. İşçilerin ve öğrencilerin çadırlardaki eylemi sürüyor. (BK/HK)
Fotoğraf: AA/Zafer Arslan