* Fotoğraf: Pexels
İngiltere'de demiryolu işçilerini temsil eden Ulusal Demiryolu, Deniz Taşımacılığı ve Ulaşım İşçileri sendikası (RTM), dün (4 Aralık) işverenin sunduğu yüzde 4'lük zam teklifini kabul etmediğini ve anlaşmazlığı gidermek için bugün bir görüşme talep ettiklerini açıkladı.
Sendika, internet sitesinden yaptığı basın açıklamasında, işveren Rail Delivery Group (RDG) şirketinin "aylarca hiçbir teklifte bulunmadığını" anımsattı ve şirketin sonunda 2022 ve 2023 yılları için yüzde 4'lük bir ücret artışı teklifinde bulunduğunu belirtti.
Teklifin kabul edilmesi halinde işçilerin "çalışma koşullarında büyük değişiklikleri ve büyük iş kayıplarını kabul etmek durumunda kalacaklarını kaydeden RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, "Teklifi reddettik çünkü uzun süreli iş güvencesini, düzgün bir ödemeyi ve çalışma koşullarını korumayı garanti eden bir anlaşma kriterlerimizin hiçbiri karşılanmadı" dedi.
Lynch, söz konusu kriterlerin kabul edilmesi için işveren ile bu sabah acil bir toplantı talebinde bulunduklarını da söyledi.
RMT, geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşma sağlanmazsa en yoğun seyahatlerin beklendiği Aralık ve Ocak aylarında 40 binden fazla demiryolu işçisinin bazı günlerde greve gidebileceğini duyurmuştu.
Anlaşma sağlanamaması üzerine, İngiltere Ulaştırma Bakanı Mark Harper, "Durum son derece can sıkıcı ve kamuya haksızlık. Hem yolcular hem de demiryolu işçileri bir anlaşma bekliyor" dedi.
Sendika ne talep ediyor? İşveren ne öneriyor?
İngiltere'deki demiryolu işçilerini temsil eden RMT, maaşlara iki yıl içinde kademeli olarak yüzde 8 oranında zam yapılmasını ve Nisan 2024'e kadar işten çıkarma olmayacağının garanti edilmesini talep ediyor.
Hükümet, pandemi kısıtlamaları sonrası ağır şartlarda çalıştığını söyleyen ve artan enflasyonu da hesaba katarak yüzde 11 oranında zam isteyen demiryolu işçilerine, Haziran ayında yüzde 3 zam teklif etmişti.
Bunu kabul etmeyen RMT, görüşmelerin sürdüğü yaz aylarından bu yana dönem dönem greve gidiyor; bazı günler metro, tren ve otobüsler çalışmıyor.
Enflasyon 41 yılın zirvesinde, işçiler grevde
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştır. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Ekim 2022'de gerileyerek yüzde 9,6 oranında ölçüldü.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede gelecek haftalarda ise hemşireler ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor. Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor. (SD)