Ankara Valiliği, Barış Atay'ın tek kişilik "Sadece Diktatör" isimli tiyatro oyunu yasakladı. Valiliğin bu oyunun yanı sıra Barış Atay’ın yanı sıra “çeşitli kurum ve kuruluşların” kentte “toplumsal duyarlılık içeren” tiyatro, panel, söyleşi, sinema, sinevizyon ve sergi gibi etkinliklerle eylemlere de süresiz yasak getirdi.
1 yıl gecikmeli sansür
Kararda söz konusu oyunun 28 Ocak 2018’de oynanacağı belirtiliyordu ama söz konusu oyun tam 1 yıl önce 28 Ocak 2017’de Ankara’da sergilenmişti.
Valiliğin bu maddi hatalı kararının ardından Barış Atay, Twitter hesabından Ankara Valiliği’ni tiye aldı.
Yasaklamışsınız da o yasak olmamış @AnkaraValiligi
— Barış Atay (@barisatay) January 22, 2018
Neyi, niçin yaptığınızdan o kadar haberiniz yok ki “geçen yıl oynadığım” temsili bu yıl oynayacağımı sanıp yasaklamışsınız.
Sizi acar, çılgın dedektifler sizi :) pic.twitter.com/KzBFXig2kO
Nispet yapar gibi olmasın da @AnkaraValiligi hem de matine-suare oynadım o gün :) Yani geçen yıl. 28 Ocak 2017’de :) https://t.co/lzwjshhXK6
— Barış Atay (@barisatay) January 22, 2018
Yeni bir komedi oyunu düşünüyoruz. Yetenekli komedyenler lazım. Oynar mısınız @AnkaraValiligi https://t.co/lzwjshhXK6
— Barış Atay (@barisatay) January 22, 2018
“Karara göre Atay, Ankara’da çay bile içemez”
Avukat Efkan Bolaç ise karardaki “Barış Atay isimli şahıs ile çeşitli kurum ve kuruluşlar” ifadesini eleştirerek “Ankara Valiliği dünyanın keşfedemediği bir yasağı keşfetti ve uygulamaya soktu. Barış Atay isimli şahsı Ankara il sınırları içinde yasaklamış. Barış Atay Ankara’da çay kahve içmen de yasak bu talimata göre” diye yazdı.
Ankara valiliği dünyanın keşfedemediği bir yasağı keşfetti ve uygulamaya soktu :) @barisatay isimli şahsı Ankara il sınırları içinde yasaklamış :) @barisatay Ankara’da çay kahve içmen de yasak bu talimata göre :))) pic.twitter.com/gfqIeeYQk3
— Efkan Bolaç (@efkanbolac) January 22, 2018
Valilik açıklaması
Ankara Valiliği’nin açıklamasındaysa şu ifadeler yer aldı:
“…halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği; bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkabileceği; ayrıca kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği göz önünde bulundurulduğunda “Sadece Diktatör” adlı tiyatro organizasyonuna katılacak grup ve şahıslara yönelik bazı kesimler tarafından birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği değerlendirilmektedir. “Bu nedenlerle “Sadece Diktatör” adlı tiyatro organizasyonu, Barış Atay isimli şahıs ile çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri organizesinde ilimizin muhtelif yerlerinde, salonlarında yapılacak birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren tiyatro, panel, söyleşi, sinema, sine vizyon, sergi vb. eylem ve etkinlikler, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/c maddesine göre ilimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyet kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17’nci maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/f-h maddesi hükümleri doğrultusunda Ankara Valiliğince süresiz olarak yasaklanmıştır.” |
“Sadece Diktatör” yasakları
Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı “Sadece Diktatör” oyunu daha önce çeşitli illerde ve İstanbul’ın Kadıköy ilçesinde de yasaklanmıştı.
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, oyunun ilçe sınırlarındaki açık ya da kapalı tüm alanlarda sahnelenmesini yasaklarken Artvin İl Özel İdaresi de ilde oyunun oynanmasını engellemişti. Halkevleri'nin açtığı davada ile oyunun engellenmesine yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Salonun oynanacağı sahnenin kapısı ise zincirle kilitlenmişti.
Oyun ayrıca Van, Antalya, Burdur, Denizli, Uşak, Alaşehir, Manisa ve Konya’da da engellenmişti. (EA)