Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Valiliği, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ihraçlarına karşı eylemlerin sürdüğü Yüksel Caddesi ve çevresinde toplantı ve basın açıklamalarını yasakladı.
Valilik 26 Mayıs’ta il genelinde akşam saatlerinde eylem yapılmasını yasaklamıştı. Yeni yasak 24 saati kapsıyor.
Valilik sitesinde yer alan açıklamada “Çevreyi rahatsız edici şekilde yüksek sesle şarkı, türkü, marş vb. söylenmesi, slogan atılması veya her ne suretle olursa olsun toplantı, basın açıklaması vb. eylem yapılması, 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesi hükümleri kapsamında yasaklanmıştır” denildi.
Yüksel Caddesi direnişi 239 gününde
Akademisyen Nuriye Gülmen’in 239 gün önce işe iade talebiyle eyleme başladığı Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önü, Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın 23 Mayıs’ta tutuklanmasının ardından polis barikatı ile çevrilmişti.
İhraç edilen sosyolog Veli Saçılık, öğretmenler Esra Özakça ve Acun Karadağ’ın her gün anıt önünde yapmak istediği basın açıklaması polis şiddeti ile karşılaşıyor.
3 Temmuz'da Yüksel Caddesi'ndeki polis saldırısında ampute kolunun omzu kırılan Saçılık, dün de polis şiddeti ile karşılaşmıştı. Saçılık, Valilik yasağına Twitter'dan şu yorumu yaptı:
Benim sesim kötü olduğu içindir bu yasak! Hemen olumsuz yorum yapmamak gerek! :) https://t.co/jzmMyDIvqj
— VeliSaçılık (@velisacilik) 5 Temmuz 2017
Valilik açıklaması
Ankara Valiliği’nin açıklaması şöyle:
“Gerçek ve tüzel kişiler tarafından, Anayasa’nın 25, 26 ve 34. maddeleri ile esasları belirlenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti basın açıklamaları şeklinde de kullanılmaktadır.
“Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklaması adı altında kitlesel katılımlarla, yaya ve araç trafiği akışını engelleyecek şekilde, çevrede ses kirliliği oluşturularak kanuna aykırı, kamu düzenini bozan birtakım eylem ve etkinliklerin düzenlendiği görülmektedir.
“Çankaya ilçesi Atatürk Bulvarı Kızılay Kavşak’tan Ziya Gökalp Caddesi-Mithatpaşa Caddesi kesişimi arasında kalan güzergâh, Ziya Gökalp Caddesi-Mithatpaşa Caddesi kesişiminden Mithatpaşa Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişimi arasında kalan güzergâh, Meşrutiyet Caddesi-Mithatpaşa Caddesi kesişiminden Meşrutiyet Caddesi-Atatürk Bulvarı kesişimi arasında kalan güzergâh ile Meşrutiyet Caddesi-Atatürk Bulvarı kesişiminden Atatürk Bulvarı Kızılay Kavşak arasında kalan güzergâh ile bu güzergâhlar arasında kalan (Yüksel Caddesi, Selanik Caddesi, Bayındır 2 Sokak, Konur Sokak, Ihlamur Sokak, Karanfil Sokak, Hatay Sokak) ve bağlayan yol üzerinde bulunan yerlerde çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklaması adı altında (film gösterimi, çadır kurma, ateş yakma, açlık grevi/oturma eylemi vb.) toplantı ve gösteri yürüyüşü türünden eylem/etkinlikler yapılmaktadır.
“Bu durum, bölge esnafı ile vatandaşlar arasında korku ve panik ortamı oluşturmasına; bu bölgenin marjinal gruplarca kazanılmış eylem alanı olarak görülmesine; basın açıklaması adı altında düzenlenen her türlü eylem/etkinliklerin yapıldığı bu yerlerin ve çevresinde bulunan alanların, halkın yaya olarak yoğun bir şekilde kullandığı alanlardan/yerlerden olması sebebiyle katılımcı grup/şahıslar ile yayaların geçişi esnasında sözlü/fiziksel istenmeyen olayların yaşanmasına yol açmaktadır.
“Bu hâliyle yukarıda sayılan eylem ve etkinliklerin, toplumun geniş kesimlerine sirayet potansiyeli taşıdığı için toplumsal güvenliği tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir.
“Ayrıca terör örgütleri (DEAŞ-PKK/KCK) tarafından bu türden toplantılara yönelik eylem yapılabileceği istihbaratı da göz önüne alınarak ekli krokide gösterilen tüm cadde ve sokaklar ile bağlayan yollar üzerinde ve çevresinde geceli/gündüzlü (24 saat esasına göre); çevreyi rahatsız edici şekilde yüksek sesle şarkı, türkü, marş vb. söylenmesi, slogan atılması veya her ne suretle olursa olsun toplantı, basın açıklaması vb. eylem yapılması, 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesi hükümleri kapsamında yasaklanmıştır.
“Yukarıda belirtilen emir ve yasaklara uymayanlar hakkında -fiilleri ile ilgili olarak kanunlarda özel bir hüküm bulunmadığı takdirde- 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17 ile 28. maddeleri, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m ile 25/b maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C ile 66. madde hükümleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu gereğince yasal işlem yapılacaktır.” (BK)