Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğrencileri 30 Mart 1972'de Kızıldere'de öldürülen devrimci lider Mahir Çayan ve Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ile Ahmet Atasoy'u andı.
Öğrencilerin karanfiller ve Çayan resimleriyle donattığı SBF'liler SBF'li Çayan'ın unutulmadığını tekrar hatırlattı.
Mahirleri unutmadık
Devrimci Gençlik grubu fakülte kantininde belgesel gösterimi yaparak anmaya katılırken, yayımladıkları bildiride Kızıldere'nin önemini hatırlattı.
"Kızıldere'de yazılan tarih yalnızca 'On'ların dövüşerek ölmesi değil, halkların kurtuluşa kadar sürecek savaşlarının dönüm noktası olmuştur. Kızıldere sadece bir destan değil, faşizme karşı başı dik durmanın da simgesidir.
"Bizim için ölümlerinin yıldönümünde Mahirleri anmak yalnızca onların direnişlerini hatırlamak değil, kavga bayrağını taşıma iradesini sürdürmektir."
Kızıldere son değil...
Gençlik Muhalefeti, Kızıldere'nin mücadelenin sonu olmadığı yorumunda bulundu. Kızıldere'de mücadelenin bitmediğinin birçok deneyimle sabit olduğunu belirtirken bugün devrimci gençlerin Kızıldere'den devraldıkları mirasla emperyalizme ve onun işbirlikçisi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) karşı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı
"Devrimci Yol, devrimci gençliğin kendi özgün koşullarında mücadele edilmesi geleneğini almıştır. Bugün de yapılması gereken geçmişi karalamak ya da tekrar etmek değil, mücadeleyi sürdürmektir."
Yönetim, protestoları sabote mi ediyor?
Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencileri Dayanışma Derneği (SBF<D>DER) ise aynen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) protestolarının aza indirgenebilmesi için güz sınavlarının 6 Kasım'ı içine alan hafta boyunca yapılması gibi; anmaya katılımı azaltabilmek için bahar sınavlarının da 30 Mart haftasına denk getirildiğini savundu.
Vize tarihlerinin böyle önemli günlere denk düşmesinin tesadüf olamayacağını belirten SBF<D>DER, fakülte yönetiminin protestolara katılımı en aza indirmeye çalıştığını ifade etti ve bu engellemelerin okuldaki muhalif ruhu dindiremeyeceğini ekledi.
THKP-C'nin kurucuları arasında yer alan Mahir Çayan, SBF'deki öğrencilik yıllarından itibaren devrimci mücadeleye girişmiş, Kesintisiz Devrim, Devrimde Sınıfların Mevzilenmesi, Yeni Oportünizmin Niteliği Üzerine, Sağ Sapma, Devrimci Pratik ve Teori gibi makaleler kaleme alarak Türkiye sol hareketi üzerinde büyük rol oynamıştı. 30 Mart 1972 günü Kızıldere köyünde dokuz arkadaşıyla birlikte öldürülmüştü. (MAF/EÖ)