Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Hayatını Kaybeden Transseksüelleri Anma Günü etkinlikleri bugün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki (SBF) söyleşilerle devam edecek.
Buse Kılıçkaya ve Remzi Altunpolat'ın konuşmacı olarak katılacağı “Trans Kimlik ve Toplumsal Cinsiyet” söyleşisi saat 13.00'te başlayacak. "Nefret Cinayetleri" başlıklı söyleşinin konuşmacılarıysa avukat Senem Doğanoğlu ve Pembe Hayat derneğinden Sinem Kuzucan. Etkinliğin saati 15.00.
"Transseksüel Cinayetleri Münferit Değil, Politik"
Dernek, Hayatını Kaybeden Transseksüelleri Anma Günü dolayısıyla dün Kızılay'daki Yüksel Caddesi'nde bir basın açıklaması düzenledi.
"Ölmek değil, farklılığımızla yaşamak istiyoruz" diyen dernek üyeleri 10 gün önce uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Dilek İnce’yi de andı.
Ankara Kızılay’daki Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen grup adına basın açıklamasını okuyan Serra Can "Daha 10 gün önce öldürülen Dilek İnce arkadaşımızın acısı çok yeni. Ve transfobik nefretin kurbanı olan nice travesti ve transseksüel arkadaşımızın anıları hala hafızalarımızda" dedi.
1997’den 2006’ya kadar çeşitli şekillerde öldürülmüş transseksüellerin isimlerini ve öldürülüş biçimlerini okuyan Can, “travesti ve transseksüellere yönelik cinayetler, sadece basit bir nefret duygusundan, yetkililerin o çok sevdikleri deyimle ‘münferit’ bir olaydan ibaret değil” şeklinde konuştu.
“Aksine söz konusu olan kurumsallaşmış ve iktidar sahipleri tarafından yaşama geçirilen politikalarla tahkim edilmiş bir nefret. Bir kez daha altını çizerek söylüyoruz ki, travesti ve transseksüel cinayetleri politiktir.”
Travesti ve transseksüelleri muktedirlerin ve onların iki yüzlü ahlâkının "yeryüzünün lanetlileri" olarak kodladığı bireyler olarak tanımlayan Can neden mücadele ettiklerini şu sözlerle ifade etti:
“Bu iki yüzlü ahlâkın doğurmuş olduğu nefret sonucu öldürülen arkadaşlarımızı anmak ve her türlü ötekileştirme, dışlama/dışarıda bırakma, yok sayma ve nihayet yok etme biçimindeki uygulamalara karşı daha güçlü bir itirazı dillendirmek için buradayız.”
Mumlu anmadan uluslararası bir dayanışmaya
Bundan tam 10 yıl önce, 20 Kasım 1998’de ABD’li trans Rita Hester San Francisco’daki evinde ölü bulundu. Hester’in kimliği belirsiz kişilerce bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı.
Hester’in öldürülmesinin ardından “Ölümümüzü Hatırlamak” adıyla mumlu nöbet tutma eylemi başlatıldı. Mumlu anmanın ardından 20 Kasım tarihinin transfobik nefret ve önyargılardan dolayı öldürülen travesti ve transseksüellerin onuruna ve trans görünürlüğünün artması amacıyla anma günü olması çağrısı yapılmaya başlandı.
Çağrı dünyadaki tüm translardan ve LGBTT örgütlerinden karşılık buldu ve 20 Kasım dünyanın her yerinde transfobik nefret nedeniyle öldürülen transseksüelleri anma günü olarak kayıtlara geçti. (BÇ)
* Bu haberde kaosgl.org'dan yararlanıldı.