Kaynak ve fotoğraflar: AA
Cumhuriyet'in ilk kültür ve sanat merkezi Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 3 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından dün ziyarete açıldı.
Binayı, Türk Ocakları Merkez Binası olarak, Yüksek Mimar ve Mühendis Arif Hikmet Koyunoğlu 1927'de projelendirdi. 1930'da tamamlanan bina, Ankara'nın Namazgâh Tepesi olarak bilinen alanına inşa edildi. "I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin en önemli örneklerinden olan yapı Selçuklu, Osmanlı ve Çağdaş Türk Mimarisinin sentezinden oluşuyor.
Bina 1976'da dönemin Kültür Bakanlığına devredildi, ardından da restorasyona alınarak tamamlanan çalışmalar sonrasında 2 Nisan 1980'de Ankara Resim ve Heykel Müzesi olarak yeni dönemine başladı.
3 bin 629 eser
Yeni teşhirin küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray yaptı. Aralarında Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, İbrahim Çallı'dan Bedri Rahmi Eyüpoğlu'na resim sanatının önde gelen isimlerinin 240 eseri sergileniyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün açılış töreninde konuşarak, Ankara Resim ve Heykel Müzesinin 3 bin 629 esere ev sahipliği yaptığını söyledi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de açılışa katıldı.
Ersoy, 2017'de ilk etapta binada güçlendirme ve depolara yönelik projelendirme çalışmalarını başlattıklarını, bu dönemde ziyaretçilere kapıların açık olduğunu, geniş kapsamlı restorasyon çalışmalarını ise 7 Nisan 2018'de başlatarak müzeyi geçici olarak kapattıklarına değindi.
Açılışa özel "Zaman'sız İzler" sergisi
Bakan Ersoy, müzede yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:
"Binanın tarihindeki en kapsamlı bakım-onarım süreci olduğunu belirtmek isterim. Kurulu olduğu alandan başlayarak bahçesi, dış cephesi, giriş bölümü, teşhir salonları ve geçiş alanları son derece detaylı şekilde ele alınarak hassas bir faaliyet yürütülmüş, binamız uzun yıllar ayakta kalacak şekilde yenilenmiştir. Muhteşem konser salonu da yeniden aktif hale getirilmiştir. Koleksiyonun muhafaza edildiği eski depolar ıslah edilmiş, çalınmaya, yangına ve su baskınlarına karşı yüksek korunaklı elektronik depolama sistemleri faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca modern müzecilik ilkeleri doğrultusunda teşhir ve tanzim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Son olarak müze envanterindeki tüm eserler fotoğraflanarak belgelenmiş ve bu bilgiler dijital ortama aktarılarak ciddi bir arşivleme çalışması yapılmıştır."
Müzenin Osman Hamdi Bey Salonu'nda 7, Hoca Ali Rıza Salonu'nda 32 ve İbrahim Çallı Salonu'nda 20 eserin sergilendiğini ifade eden Bakan Ersoy, açılış dolayısıyla hazırlanan "Zaman'sız İzler" geçici sergisini de ziyaretçilerin beğenisine sundukları bilgisini verdi.
(AÖ)