Birleşmiş Milletler'in yürütücü organı olan Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer silahlanmasını engellemek üzere yeni yaptırım kararını ikiye karşı 12 oyla onayladı. Oylamada Türkiye ve Brezilya "hayır" derken Lübnan çekimser kaldı.
1929 sayılı yaptırım kararında, BM Güvenlik Konseyi İran'dan nükleer silahlar için uranyum zenginleştirme etkinliklerini askıya almasını, nükleer programıyla ilgili kaygıları barışçıl yollarla gidermesini istedi.
Kararın getirdiği yaptırımlar özetle şöyle:
İran bir başka ülkedeki uranyum madenciliği, üretimi veya nükleer malzeme veya teknoloji kullanımıyla ilgili hiçbir ticari faaliyetten çıkar elde edemeyecek.
Bütün ülkeler İran'a şu malzemelerin tedariğini, satışını ya da aktarılmasını engellemekle yükümlü: Savaş tankları, zırhlı çatışma araçları, büyük ölçekli topçu sistemleri, çatışma hava araçları, saldırı helikopterleri, savaş gemileri, füzeler veya füze sistemleri.
Bütün devletler, nükleer silahların üzerinde taşınabileceği balistik füzelerle ilgili teknoloji ya da teknik yardımın İran'a aktarılmasını engellemek üzere gerekli önlemleri alacak.
İran'ın silahlanma ve nükleer etkinlikler için Uluslar arası finans sitemini, özellikler de bankaları kullanmasının önüne geçilecek.
İran'ın enerji sektörü gelirleri, enerjiye ilişkin teknolojileri ve silahlanma arasındaki olası bağla ilgili bütün devletler uyarılırken, yaptırımların uygulanması ve izlenmesiyle ilgili uluslararası bir uzmanlar paneli kuruluyor.
Ahmedinecad: Bir anlamı yok
Kararla ilgili Tacikistan'dayken basına yorum yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad "İran için bu tür kararların hiçbir anlamı yok" dedi. Ahmedinecad, atom bombalarına sahip olanların ve ellerindeki nükleer silahları başka ülkeleri tehdit etmek için kullananların yaptırım kararı aldırdıklarını, bunun için de Tahran'ın ileride nükleer silah geliştirebileceği bahanesine dayandıklarını söyledi. Ahmedinecad "Siyaset alanı aldatma, saldırganlık ve yayılmacılık alanı oldu" diye konuştu.
İran'a dördüncü yaptırım
Bu karar, 2006'dan bu yana İran'ın nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı dördüncü yaptırım kararı. Süreç 2003'te İran'ın nükleer silahların engellenmesiyle ilgili BM sözleşmesine aykırı olarak 18 yıldır nükleer etkinlik yürüttüğünün anlaşılmasıyla başlamıştı. Daha önceki yaptırımlar, İran'ın zenginleştirmesine katkıda bulunacak her türlü malzemeye yasak getirilmesini de içeriyordu.
Geçen ay Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan anlaşmaya göre İran stoklarındaki 1,2 ton düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu verecek ve karşılığında nükleer enerjide yakıt olarak kullanmak üzere 120 kilogram yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum alacaktı. Türkiye Dışişleri yetkilileri bu anlaşmanın İran'a yönelik yeni yaptırım kararlarını engelleyeceğini düşünüyordu. (TK)