Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ile telefonla görüşeceğini açıkladı. Bugün Cidde'den dönen Başbakan Erdoğan Dışişleri, Genelkurmay ve MİT yetkilileriyle de bir araya gelerek Kuzey Atlantik Paktı (NATO) konusunda atılacak adımları değerlendirecek.
Bakan Davutoğlu, "NATO toplantısını sorguluyoruz. Sürecin Libya içerisinde çözülmesi için çaba gösterdik. Koalisyon gücü uluslararası hukuka uygun oluşmadı" açıklamasını yaptı.
Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın bugün Libya ile ilgili olarak Obama'yla telefonda görüşmesi yapacağını ifade etti.
Önce Davutoğlu toplantı yaptı
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve üst düzey Bakanlık yetkilileri, Davutoğlu'nun resmi konutunda bir araya geldi.
Suudi Arabistan'daki Cidde Ekonomik Forumu'na katılan ve bugün yurda dönecek olan Başbakan Erdoğan da Libya'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere Dışişleri, Genelkurmay ve MİT yetkilileriyle toplantı yapacak.
Türkiye'nin Libya konusunda üç önceliği olduğu açıklandı: Libya'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi, uluslararası meşruiyet ve bölge örgütlerinin önderliği.
"Libya'ya yer altı kaynakları için girilmemeli"
Başbakan Erdoğan, Cidde'de yaptığı konuşmada, NATO'nun Libya'da devreye girmesi konusunda Türkiye'nin bazı şartları olduğunu söyledi.
Erdoğan, "NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yeraltı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil" dedi. Erdoğan, operasyonun işgale dönüşmemesi gerektiğini açıkladı.
Erdoğan, "Mısır ve Tunus'a yaptığımız uyarı ve tavsiyeleri Libya'ya da yaptık. Yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. Libya Lideri Kaddafi'ye üç kez, oğluyla bir kez görüştüm. Muhalif kesimlerle görüşmelerimiz devam etti. Ne yazık ki uyarılarımız dinlenmedi, bize verilen sözler tutulmadı ve önce kardeş katliamı, ardından da uluslararası operasyon geldi" diye konuştu.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül de ''Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı konumunda olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz'' diye konuştu. (AS/EÖ)