Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara Etlik Şehir Hastanesi ve Bilkent Şehir Hastanesi'nde M-Çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alınan kişiler olduğuna dair iddiaları yalanladı.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "M-Çiçeği (MPox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır" denildi.
Bakan Memişoğlu: M çiçeği tanısı konulursa hemen açıklayacağız
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Son günlerde çeşitli medya organlarında Ankara'da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu iddiaları üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.
Ankara'daki hiçbir sağlık tesisimizde M Çiçeği (MPox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır. Bu tür iddialar, gereksiz bir panik ortamı yaratmaya yönelik asılsız bilgilerdir. M-Çiçeği hastalığı ile ilgili bilgilendirmeler, Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şeffaf bir şekilde ve sıklıkla yapılmakta olup, halkımızın doğru bilgilere ulaşması amacıyla gereken tüm adımlar atılmaktadır.
Vatandaşlarımızın, resmi açıklamaları dikkate alarak bu tür söylentilere itibar etmemeleri önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Sözcü TV, Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde bir, Bilkent Şehir Hastanesi'nde de üç kişinin M Çiçeği şüphesiyle karantinaya alındığını duyurdu. Haberin ardından il sağlık müdürlüğü açıklama yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsü sebebiyle küresel acil durum ilan etti
Bakan: Tek tük görülebilir
Sağlık Bakanı Memişoğlu, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada "İnşallah ülkemize gelmez, gelirse gereğini yaparız" demiş ve şöyle demişti:
"Maymun Çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Korkuya ve paniğe gerek yok. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz."
M çiçeğinin yeni varyantı yayılımı hızlandırdı
M Çiçeği nedir?
m çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer ve nadiren ölümcül. Hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs olmakla birlikte insandan insana da bulaşabilmektedir. 1980'de çiçek hastalığının eradikasyonunun ilanı ve sonrasında çiçek aşısının uygulamasının durdurulması ile m çiçeği, nadir de olsa özellikle Orta ve Batı Afrika'da görülen bir hastalık haline geldi.
M Çiçeği için ne zaman test yaptırılmalıdır?
m çiçeği olduklarını düşünen veya m çiçeği olan biriyle yakın temas halinde olanların, bir sağlık kuruluşuna başvurması ve test yapılması gerekip gerekmediğine karar verilmesi gerekir. Doktor test gerektiğine karar verirse, örnekleri alacak ve bunları test için uygun bir laboratuvara gönderecektir.
M Çiçeği belirtileri nelerdir?
m çiçeği belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük) ve hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleri şeklindedir.
M-Çiçeği nasıl bulaşır?
m çiçeği cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas (öpmek, sarılmak veya cinsel ilişki gibi) sırasında yayılabilir.
m çiçeği olan bir kişi, belirtilerin başlamasından itibaren cilt döküntüsü tamamen iyileşene ve iyileşmiş temiz ve sağlam cilt görünümü oluşana kadar başkalarına virüsü bulaştırabilir. Bazı hastalar, belirtileri başlamadan 1 ila 4 gün önce m çiçeğini bulaştırabilir. Ancak hiç belirti göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.
M-Çiçeği cinsel yolla bulaşan bir hastalık mıdır?
M-Çiçeği, cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle, cinsel ilişki, m çiçeğinin bulaşma yollarından sadece biridir. Geçmişte m çiçeği salgınları, enfekte hayvanlarla ve hayvan ürünleriyle doğrudan temas sonucu ortaya çıkmıştır ancak kişiden kişiye bulaşma sınırlı olmuştur.
Günümüzdeki salgında, virüs esas olarak yakın temas yoluyla bulaşmaktadır. Cinsel temas sırasında lezyonlarla temas veya solunum sekresyonları ile yakın temas ile bulaş olabilir. Ancak cinsel ilişki olmaksızın m çiçeği olan biriyle yakın ve uzun süreli cilt temasında bulunmak da virüsün bulaşmasına neden olabilir.
M-Çiçeği nasıl önlenebilir?
m çiçeği olduğundan şüphelenilen bir cilt döküntüsüne sahip kişilerle yakın cilt temasından kaçının. m çiçeği hastasının kullanmış olduğu eşya ve malzemelerle temastan kaçının. Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el antiseptiği kullanın. Özellikle yemek yemeden, yüzünüze dokunmadan önce ve tuvaleti kullandıktan sonra el hijyeni sağlayın.
(RT)