Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Ankara’daki süresiz LGBTİ etkinliği yasağı kararının iptaline ilişkin Pembe Hayat Derneği’nin açtığı davanın ilk duruşması dün görüldü.
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, Ankara 13. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Pembe Hayat adına avukat Emrah Şahin, Kaos GL Derneği’nden ise avukat Hayriye Kara ve Av. Kerem Dikmen katıldı. Avukatlar mahkemeye yasak kararının ayrımcı olduğunu, ifade ve dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğini anlattı.
AİHM’in Onur Yürüyüşü yasağı kararı hatırlatıldı
Avukat Şahin mahkemenin kararının önümüzdeki aylarda vereceğini söylerken şöyle konuştu:
“Sunulan yasal dayanaklar süresiz halde yasaklama için makul gerekçeler değil. Mahkemede de bu maddelerle yasağın çıkamayacağını belirttik. Umuyoruz ki olumlu bir karar çıkar ancak mahkemelerin ne karar vereceğine ilişkin önceden tahminde bulunmak çok kolay değil. Davamız kabul edilir ve yasaklama iptal edilirse adalet geç de olsa yerini bulmuş olacak.”
Avukat Dikmen de şöyle konuştu:
“Valilik savunma dilekçesinde hakların kısıtlanması rejimine uygun bir şekilde kısıtlandığını söylüyor ancak yasak kararı ile haklarımız bu rejime aykırı bir şekilde kısıtlandı. Kısıtlamanın belirli ve ölçülü olması gerekir. Mahkemede de bunu dile getirdik.
“Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Rusya’daki Onur Yürüyüşünün engellenmesi ve yürüyüşe yapılan saldırıyla ilgili Alekseyev v. Rusya kararı bulunuyor. Mahkeme 2006, 2007 ve 2008 Moskova Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanmasının 11. maddeyi açıkça ihlal ettiğine karar verdi. AİHM, bu karar ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının yasaklanmasının meşru bir amaca dayanıp dayanmadığına veya kanunla düzenlenip düzenlenmediğine bakmayı demokratik toplumun gereği açısından gereksiz gördüğünü ve 11. maddenin gösterinin konu ve amacından rahatsız olabilecek veya göstericilerle aynı fikirde olmayan kişilerin saldırılarına karşı korumayı da içerdiğini yineledi. Mahkeme sadece riskin varlığının gösteriyi yasaklamak için yeterli olmadığını, yetkililerin potansiyel saldırılara ilişkin gerekli önlemleri alması gerektiğinin altını çizdi.
Ne olmuştu?
Ankara Valiliği 19 Kasım'da da "LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri" süresiz olarak yasakladığını duyurdu.
Ankara’daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı. Ayrı ayrı açılan davalarda idare mahkemeleri ‘yürütmeyi durdurma’ taleplerini reddetti. Ancak yasak kararın iptaline ilişkin yargı süreci devam ediyor. Pembe Hayat’ın bugün görülen duruşmasından sonra Mahkeme’nin önümüzdeki aylarda karar vermesi bekleniyor. (ÇT)