Bu yıl altıncısı düzenlenen “Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali” 2-9 Haziran tarihleri arasında Ankara’da izleyicilerle bir araya geldi.
Festivalde farklı ülkelerden 32 kısa metraj ve 14 uzun metraj filmin yanı sıra 11 farklı atölye çalışması çocuklarla buluştu. Festival boyunca tüm film gösterimleri, atölye çalışmaları, konserler ve paneller çocukların ve ailelerin katılımına ücretsizdi.
Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Yılmaz Güney Sahnesi festivale ev sahipliği yaptı.
Bu arada dezavantajlı çocuk gruplarını önceleyen festival bugüne kadar yaklaşık 70 bin çocuğa erişti.
Festivalin açılışı
2 Haziran’daki festivalin açılışının onur kişisi tiyatro oyuncusu Erman Okay’dı. Okay’ın katılımı ve açılış konuşmaları ile başlayan program, Halk Oyunları Dans Grubu’nun dans performansı ve Ozan Ali Bilgili (klarnet), Elif Eylül Gezer (Piyano), Hatice Nisa Sarı’nın (Piyano) müzik dinletisiyle devam etti.
Festivalin açılışı, kısa film gösteriminin ardından, Şubadab Çocuk Orkestrası’nın müzik şöleni ile son buldu.
Ankaralı çocuklar ve aileleri festivalin açılışına yoğun ilgi gösterdi.
Kapanış akşamı
Festivalin kapanışı 9 Haziran Cuma akşamı Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı.
Kapanışta Özgür Özkan'ın yönetmenliğinde Azra Erhat'ın "Barış" adlı tiyatro oyunu çocuklar tarafından sahnelendi ve İranlı yönetmen Maryam Asghari’nin katılımıyla “Taymaz” isimli kısa film gösterimi yapıldı.
Grup Radyo Kafa’nın müzik dinletisiyle program sona erdi.
Etkinliğin son gününde festivalin kurucularından yönetmen Thomas Balkenhol, gönüllü çalışan Elif Ay ve asistan Batuhan Konak’la konuştuk.
Balkenhol: Bu kadar ilgi hiçbir yerde yok
Çocuk Diyarı Film Festivali kurucularından ve danışmanı yönetmen Thomas Balkenhol, “Uzun yıllardır festivaller takip ediyorum ve birçok festivalde görev aldım ama hiçbir yerde bu kadar ilgi görmedim. Bu kalabalığa çok şaşırdım” dedi.
Yunanistan’daki 19. Olympia Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nin jüri başkanlığı dahil pek çok uluslararası festivalde jüri üyeliği ve başkanlığı da yapan Balkenhol, “Hem böyle bir etkinliğe ihtiyaç var hem de çocuklarla bu festivalin bir etkileşimi oldu. Festivalin giderek büyüyeceğine hiç şüphem yok” şeklinde konuştu.
Elif Ay: Sinemaya ulaşamayan çocuklara sinemayı götürmek istedik
Festivalde geçtiğimiz yıl sosyal medya sorumluluğunu üstlenen ve bu yıl gönüllü olarak katkı sunan Elif Ay, “Çocuk Diyarı Film Festivali’nin bizim için önemi, sinemaya ulaşamayan çocuklara sinemayı götürmek, çocukları sinemayla buluşturmaktır” dedi.
Çocukların filmlere ve atölyelere ücretsiz ulaşabildiğini söyleyen Ay, “Festivalin başlangıcından bu yana çok güzel atölyelere ve çok güzel filmlere ev sahipliği yaptık. Atölyelerimizde stalk motion vardı. Sürekli film çekerek yaptığımız bir atölye. Fotoğraf çeke çeke film yaptık. Uygulamalı kamera atölyemiz vardı. Bu atölyede de çocuklara kısa film çektirdik. Çocuklarla boyama yaptık” ifadelerini kullandı.
“Göçmen çocukların sinemayla buluşmasını istiyoruz”
Göçmen çocukların da festivale dahil olduğunu kaydeden Ay, “Göçmen çocukların da sinemayla buluşmasını istiyoruz. Festivalimiz bu şekildeydi. Festival her yıl devam ediyor. İnternette festivalimizin ismini tarattığınızda bilgilere ulaşabilir, yapılacak tarihleri görebilirsiniz” dedi.
Konak: Katılım bu sene yoğun geçti
Festivale gönüllü olarak başlayan ve şu anda festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga’nın asistanlığını yapan Batuhan Konak, “Tüm gönüllülerimize çok teşekkür ederim, herkes çok iyi çalışıyor. Katılım bu yıl daha yoğun geçti çünkü sosyal medyayı ve görsel materyalleri daha verimli kullanabildik. Her şey güzeldi; çocuklar gelip filmlerini izledi, ebeveyn seanslarımız da oldu. Onlar da beklediğimizden daha verimli geçti” dedi.
“Festivalimizin yedincisi, sekizincisi, dokuzuncusu ve onuncusu da olacak” diyen Konak, şöyle konuştu:
“Belki Diyarbakır’da bir etkinlik yapabiliriz. Ayrıca festivali Türkiye çapında genişletmeyi düşünüyoruz. Depremzedeler için bir panel de yaptık. Depremzedelerin bu süreci nasıl daha iyi atlatabileceklerine dair bir paneldi. Diyarbakır projesi aslında bununla alakalı. Depremden etkilenen çocuklara ulaşmak istiyoruz.”
BİLGİ: Festival Sinetopya ve Çankaya Belediyesi tarafından düzenlendi. Sinetopya, 2010'da bir araya gelmiş akademisyen, sinema yazarı, sinema pratisyeni ve gönüllülerden oluşuyor. Sinema üreticisi ve aktivisti olan bu grup, yakın zamanda Sinetopya Sinema Gönüllüleri adıyla dernekleşti. |
(AÖ/EMK)