Fotoğraflar: ETHA-BirGün
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), beş milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri öncesi, talepleri için dört ayrı koldan Ankara'ya yürüyüş başlattı.
TIKLAYIN - TİS Görüşmeleri 1 Ağustos'ta Başlıyor: Memur Sendikaları Ne İstiyor?
TIKLAYIN - KESK'li Kadınlar: Yıpranma ve Erken Emeklilik Hakkı İstiyoruz
1 Ağustos'ta Van, Edirne, Muğla ve Artvin'den yola çıkarak KESK üyeleri bugün Ankara'ya ulaştı.
Etkin Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Çankaya Eser Parkı'nda buluşan KESK üyeleri, buradan Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı önüne yürümek istedi.
Polis sadece protokol yürüyüşüne izin verdi
Polis ile yapılan görüşme sonucunda, polis 50 kişi ile protokol yürüyüşü yapılmasını istedi. Bunu kabul etmeyen KESK üyeleri, "Bizi ayırmanızı kabul etmiyoruz.Haklarımız için tüm emekçi arkadaşlarımızla yürüyeceğiz. 4 yürüyüş kolumuzla orada olacağız. 60 kişi sınırlaması hukukun hiç bir yerinde yok“ yanıtını verdi.
KESKliler, Bakanlık önüne "Faşizme karşı omuz omuza", "Gözaltılar, tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz", "İnadına sendika inadına KESK" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
Altı kişi gözaltına alındı
Aralarında HDP Milletvekilleri Murat Çepni, Abdullah Koç, CHP Milletvekili Murat Emir'in olduğu kitlenin önünü kesen polis biber gazı ve kalkanlarla gruba müdahale etti. En az altı kişi gözaltına alındı.
Müdahale sonrası KESK üyeleri, ardından yolu kapatarak Çankaya Belediyesi önüne yürüdü.
Gürbüz'den tek kişilik eylem
Dışarıda polis müdahalesi olduğu sıralarda ise KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, TİS görüşmelerinin yapılacağı Çalışma Bakanlığı'ndaki salonda protesto eylemi yaptı.
Gürbüz, "Şu anda dışarıda KESK üyelerine polis saldırıyor. Biz buraya taleplerimizi ifade etmek için geldik, üyelerimiz de böyle. Buna izin verilmiyor. Bu masanın da ayıbıdır. En demokratik haktır, müdahaleye engel olunmalıydı" dedi.
Ardından Memur-Sen temsilcileri, "Açıklama yapacaksınız dışarıda yapın burası basın açıklaması yapılacak yer değil" dedi. Bunun üzerine ise salonda gerginlik yaşandı.
KESKlilerin talepleri şöyle * Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi * Göreve ilk başlayan kamu emekçilerine iki maaş tutarında 'hoş geldin ikramiyesi' verilmesi cretsiz kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 750 TL tutarında kreş yardımı verilmesi * 2,13 TL olan fazla mesai ücreti maaşının aylık çalışma saati olan 140 bölünmesi sureti ile bulunan tutara çıkarılması * Asgari ücretin vergi dışı bırakılması * Lisans ve ön lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergesinin 3600'e çıkarılması * Zorunlu BES kesintisinin kaldırması * Mevcut emekli maaşlarının artırılması * EYT haksızlığına son verilmesi ve kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakkı kazanması * Kademeli geçişle ilgili yaş hadleri uygulanmaması, 5510 sayılı kanunda kademeli geçiş süresinin sonundan itibaren öngörülen yaş hadleri yerine kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dikkate alınması * Ek ödeme adaletsizliğinin ortadan kaldırılması, farklı kamu kurumlarında aynı unvanda çalışan tüm kamu emekçileri arasında ücret eşitliğinin sağlanması * 4/C den 4/B ye geçen personelin mevcutta yüzde 20 olan ek ödeme tutarının kademeleri temel alınarak yüzde 70 ile yüzde 105 bandına çekilmesi. |
(EMK)
*Haberi, ETHA, BirGün ve Gazete Karınca'dan derledik