Temelleri Aziz Nesin ve Mahmut Tali Öngören tarafından atılan Ankara Film Festivali perdelerini 21. kez "iktidar ve isyan" temasıyla açıyor.
11-21 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek festival sinemaseverleri Reinhard Hauff, Lindsay Anderson, Gillo Pontecorvo, Miklós Jancsó, Kôji Wakamatsu, Margarethe von
Trotta ve Glauber Rocha gibi sinemanın politik yönetmenlerinin filmleriyle 1968'den günümüze uzanan mücadele tarihinden karelerle buluşturacak. Her türden baskının, sömürünün, adaletsizliğin karşısında en beklenmedik anda patlayıveren bir "yeter artık!" çığlığının gerekliliğinin altını kalın bir kalemle çizecek.
"Belirsizlik ve vazgeçişin dört yanımızı kuşattığı bir dönemde, hepimizin bu filmleri seyrederek geleceğimiz üzerine yeniden düşünmeye ihtiyacımız var" diyen festivalin konukları arsında büyük görüntü ustası, medya sanatçısı, hikâye anlatıcı, video felsefecisi ve Alman sinemasının en önemli figürlerinden Harun Farocki, "Sil Baştan" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) filmindeki senaristliği ile Oscar kazanan görsel artist Pierre Bismuth, ünlü film yapımcısı Sandy Lieberson, Fransız müzik tasarımcısı Gerard Labady gibi isimler yer alıyor.
Sinemadan mücadele filmleri
Açılışı dün akşam (10 Mart) yapılan festivalin Dünya Sineması'nın bölümünde 1968'den günümüze dünya sinemasında mücadele rüzgârları estirmiş yönetmenlerin filmleri var:
Hauff'un 1986 yapımı "Baader-Meinhof Yargılanıyor"u, Pontecorvo'nun "İsyan"ı, Janscó'nun 1972 tarihli "Kızıl İlahi"si, Wakamatsu'nun "Kızıl Ordu"su, Trotta'nın "Rosa Luxemburg"u, Valenti Figueres'in "Dimdik Yaşamak"ı ve Rocha'nın "Trans Halindeki Ülke"si bu filmlerden bir kaçı.
"Ustalar" bölümünde çağdaş sinemaya yön veren, tanınmış yönetmenlerin son filmlerine yer veren festivalde Ermeni yönetmen Robert Guédiguian'ın son filmi "Suç Ordusu"nun Türkiye prömiyeri de yapılacak. Film "Hitler'in öldürttüğü Adıyamanlı" olarak bilinen Missak Manuşyan'ın Fransa'da Nazilere karşı direnişini anlatıyor.
Ankaralı sinemaseverler Takeshi Kitano'nun "Akhilleus ve Kaplumbağa"sını, Michael Haneke'nin "Beyaz Kurdele"sini, Costa-Gavras'ın "Cennet Batıda"sını, Peter Greenaway'in "Rembrandt: İtham Ediyorum"unu ve Theodoros Angelopoulos'un "Zamanın Tozu"nu bu bölümde izleyebilecekler.
"Dünyanın Her Köşesi"nden festivalin en renkli bölümü. Eleştirmenlerin, izleyicilerin beğenisini kazanan, ödüller almış filmlerin yer aldığı bölümün konukları arasında Siddiq Barmak'ın "Afyon Savaşı", Carlos Cerrera'nın "Arkabahçe"si, Adam Eliot'ın "Mary ve Max"i var.
Brezilya filmlerinden bir seçkinin, Kurusawa'nın 100., Luis Bunuel'in 110. doğum günleri, Eric Rohmer'in anısı içi özel gösterimler, "Geceyarısı Sineması", Kısalar, videolar ve belgesellerin de yer aldığı Ankara Film Festivali yerli uzun ve kısa metrajlı filmler ödül için yarışacaklar.
Gösterimlerin Batı Sinemaları, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara'da yapılacağı Festival'de biletler, 12.00 seanslarında 2,5 TL, 14.30 ve 17.00 seanslarında 5 TL, 19.15 ve 21.30 seanslarında ise 10 TL olacak.(BÇ)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* 21. Ankara Film Festivali'nın programı için tıklayınız.