Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sinetopya ve Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenecek olan ilk Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, Ankara’da 9-16 Kasım tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.
Sinetopya, 2010'da bir araya gelmiş akademisyen, sinema yazarı, sinema pratisyeni ve gönüllülerden oluşuyor. Sinema üreticisi ve aktivisti olan bu grup, yakın zamanda Sinetopya Sinema Gönüllüleri adıyla dernekleşti.
Festivalin uluslararası ve yerel davetlisi olan yönetmenlerin katılımıyla sinema, edebiyat ve çocuk başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Bu buluşmada çocuk sinemasının Türkiye ve dünyadaki yeri de tartışılacak.
1000 Çocuk Korosu konseri, “Bu Sene Ne Yaptık?” başlıklı festival videosu eşliğinde kısa bir festival değerlendirmesi ve gelecek festivale dair dilek ve beklentilerle festivali kapatacak.
Psikologların da katılımı olacak
Farklı ülkelerden festivale katılan filmler (İki Dil Bir Bavul, Türkiye, 2009; Sınıf Kavgası - Klassenkampf, Almanya, 2008; Bayan Kiets’in Çocukları - MissKiets’ Children, Hollanda, 2017; Yüklem ve Gelincik - Le C.O.D. et Le Coquelicot, 2013) üzerinden, çocuk eğitimi ve çocuk psikolojisi alanlarında eğitimci ve psikologların katılımıyla gerçekleşecek.
Nasıl bir çocuk festivali?
Organizasyonundan sunumuna kadar sadece büyüklerin değil çocukların da etkin görev ve sorumluluk alacağı bir festival kurgulanıyor. Engelli, sığınmacı ve sokak çocuklarının dışlanmadığı bir festival planlanırken, küçük köylerden ve kasabalardan da katılım sağlanması amaçlanıyor.
Festival kapsamında düzenlenecek çocuklara dair sorunların tartışıldığı panellerin yanı sıra, çocukların özgün tasarım ve yaratım becerilerini açığa çıkaracak atölyeler ve çeşitli etkinlikler de festivalde yer alacak.
Aktolga: Bu boyutta bir festival daha önce olmadı
Çocuk sineması konusunda film analizi ve çözümlemeler yapan Çocuk Diyarı Film festivalinin ve Sinetopya derneğinin koordinatörü Şebnem Aktolga ile festivali konuştuk.
Sinetopya derneği olarak uzun zamandır böyle bir çalışmayı yapmak istediklerini ifade eden Aktolga, çocuklarla ilgili yapılacak festivalin hep istediği bir şey olduğunu söyledi. Festival için ciddi bir arama tarama süreci geçirdiklerini dile getiren Aktolga, Türkiye’de bu boyutta bir festivalin gerçekleştirilmediğinin de altını çizdi.
“Çocuğu çocuk gözünden anlatan film yoktu”
“Neden çocuk festivali” sorusuna, “Türkiye’de bugüne kadar çocuk sinemasına dair ciddi bir çalışma yapılmadı” şeklinde yanıt veren Aktolga, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuğu çocuk gözünden anlatan filmler yok. Buna dair bir üretim de yok, başka ülkelerde elli yıldır çocuk filmleri üretiliyor, ama Türkiye’de çocuk sineması neredeyse yok diyebiliriz. Asıl derdimiz bu oldu. Sinemanın çocukların hayal dünyalarını genişletmek anlamında önemli bir öğe olduğunu biliyorduk. Bu nedenle başladık.”
Aktolga, bu çalışmaları festival süresiyle de sınırlı tutmayı düşünmediklerini söyledi. Amaçları festivalden sonra da film, atölye ve eğitim gibi konularda devamlılığı sağlamak. Ayrıca çocuklara senaryo, kurgu ve çekim gibi üretim aşamalarını anlatmak ve çocukları bu üretimin içine dâhil etmek.
“Çocuklar ilk festivallerine gelsin”
Çocuklara ve ailelere de çağrıda bulunan Şebnem Aktolga, “Ankara’da ilk defa bir çocuk festivali düzenleniyor. Çocukları bu festivale bekliyoruz. Biz bunu sadece çocuklarla sınırlı tutmadık. Ebeveynler için de çocuk öğeli film seansları hazırladık. Türkiye ve dünyadaki çocuk sinemasıyla ilgili söyleşiler, paneller olacak. Aileler çocuklarıyla birlikte gelsinler, onları da akşam seanslarında çok keyif alacakları filmler bekliyor” diye konuştu. (AÖ/HK)
* Ayrıntılı program için tıklayın.