* Fotoğraf: Evrim Aydın – Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Barosu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na düzenlenen saldırıyla ilgili, aynı gün yayınlanan Güneş gazetesindeki haber nedeniyle şikayetçi oldu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, Çubuk Başsavcılığına gönderilmek üzere bugün verilen dilekçede, “Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler, linç girişiminde bulunmak isteyenler ve azmettiriciler ile eylemlere bizzat katıldığı savcılıkça tespit edilenlerin” yargılanmaları istendi.
Dilekçede, sorumluların, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 77. Maddesinde düzenlenen “insanlığa karşı suçlar” ile TCK’nın 216. Maddesindeki “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” suçlarından soruşturulması talep edildi.
Baronun resmi internet sitesindeki açıklamada, “Sorumluların kanun ve kamuoyu önünde hesap vermesi için insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmesi gereken linç girişimi” ifadesi yer aldı.
TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu’na Yumruk Atan Saldırgan Serbest
Ayrıca, tespit edilmiş olan sorumluların da tutuklanması talep edildi.
Neden “insanlığa karşı suç”?
Şikayet dilekçesinde, olayın “anlık bir olay veya tesadüfi olmadığı” ifade edildi:
“Olay, planlıdır. Yaşananlar, insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 77. Maddesinde insanlığa karşı suçlar, belirtilen fiillerin siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle, toplumun bir kesimine karşı, plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi olarak tanımlanır.
“Bu somut olayda siyasal sebep bulunuyor. Ayrıca toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda hareket edildi ve olay sonuç almaya yönelikti. Amaçlanan sonuç gerçekleştirilememiş olsa da, söz konusu suçun planlamasına yardım edenler, planlayanlar ile planlı bu eyleme katılanlar iştirak halinde sorumludur.”
Neden Güneş gazetesi sorumlu tutuldu?
Dilekçede, saldırının “planlı ve sistematik” olmasına kanıt olarak da olay günü yayınlanan 21 Nisan tarihli Güneş gazetesi manşeti gösterildi.
Manşette, “Mutlu musun Ekrem” başlığı altındaki haberde, PKK saldırıları sonucu ölen dört asker ile Ekrem İmamoğlu’nun, Selahattin Demirtaş hakkındaki olumlu sözleri yer alıyordu.
Şikayet dilekçesinde, “Bu başlık, kışkırtıcı yayın yapan gazete ve basında, olayın ne kadar planlı ve beklenen bir durum olduğunu, ne kadar sistematik olduğunu gözler önüne sermektedir” dendi.
“Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, etraftaki belli suç odaklarınca hedef gösterilmiştir. Böylece kalabalık tarafından ‘hain ve PKK’lı’ ilan edilerek, linç edilmek istenmiştir. Ana muhalefet partisi lideri, kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike ile karşı karşıya gelmiştir.
“Farklı yerlerde yapılan değişik söylemlerle, insanların algısını kutuplaşma yaratmaya iten, kendinden olmayanı ötekileştiren bu zihniyetin ortak ürünü olan bu tezahür, linç girişiminin mayasıdır. Toplumda inşa edilmeye çalışılan bu gerilime sebep olanlar kanunlar önünde hesap vermelidir.”
Ne olmuştu?
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çubuk ilçesi Akkuzulu Mahallesi'nde 21 Nisan Pazar günü piyade sözleşmeli er Yener Kırıkcı'nın cenaze töreninde, bir gurubun saldırına uğradı.
Kılıçdaroğlu’nu yakın korumaları, danışmanı ve beraberindeki milletvekilleri korumaya çalıştı. Aracına binemeyince yakındaki bir eve sığınan Kılıçdaroğlu, burada 1,5 saat beklemek zorunda kaldı.
Bu sırada dışarıdaki saldırganlar evi taşladı, bir kişi “Evi yakın” diye bağırdı. Kılıçdaroğlu bu sürenin sonunda zırhlı araçla bölgeden çıkarıldı.
Ertesi gün gözaltına alınan sekiz kişi ile, Eskişehir’de yakalanan ve Kılıçdaroğlu’na yumruk attığı kameralara yansıyan, AKP üyesi O.S. savcılık veya hakimlikçe serbest bırakıldı.
Gözaltına alınan şüphelilerden tümü olayın gerçekleştiği Akkuzulu Mahallesi'ndendi ve öldürülen askerle bir akrabalıkları bulunmuyordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırıda “provokasyon olmadığını” iddia etmesine karşın soruşturmayı yürüten Çubuk İlçe Jandarma Komutanlığı’nın fezlekesinde gözaltına alınan şüpheliler için “olayı provoke ettiler” ifadesi kullanıldı. Soruşturma devam ediyor. (AS)