Ankara Barosu CMK Kurulu Başkanı Sami Kahraman, dün (17 Temmuz) Adliye önünde yaptığı açıklamada, 14 Temmuz'daki Olağanüstü Yönetim Kurulu Toplantısı'nda "20 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yeterli kaynak sağlanıncaya kadar Türkiye Barolar Birliği'nin yürürlüğe koyduğu yönetmelik uyarınca CMK gereğince şüpheli, mağdur ve suçtan zarar görenler için baro tarafından yapılan yeni avukat görevlendirme işleminin durdurulması" kararı alındığını bildirdi.
Yaşanacak olumsuzlukların sorumlusu hükümet
Kahraman, bu uygulamanın sürmesi dahilinde, ceza yargılamasının büyük yara alacağını belirtti, yaşanacak olumsuzlukların sorumlusunun hükümet ile Adalet ve Maliye bakanlıklarını olacağını savundu.
1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın, baroların avukat görevlendirme işlemlerini önemli ölçüde artırdığının altına çizen Kahraman, daha önce yılda 8 bin ile 10 bin arasında avukat görevlendirmesi yaparken, bu rakamın yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 40 bine yükseldiğine dikkat çekti.
Kahraman, bu uygulamayla ödemeleri gereken ücretler, masraflar ve eğitim giderlerininse aynı dönem için 2 trilyon liradan 12 trilyon liraya yükseldiğini söyledi.
Kahraman, daha önce artan iş yükü karşısında bu kısıtlı imkanlarla bu uygulamanın sürmeyeceği konusunda hükümeti defalarca uyardıklarını fakat uygulama kapsamı genişletilirken kaynakta artışı yapılmadığını hatırlattı.
TBB yönetmelikte iç düzenleme yaptı
Ceza Muhakemeleri Kanunu Uyguluma Merkezleri'nin atadığı avukatlar, Maliye Bakanlığı'nın verdiği ücret karşılığı hukuki destek veriyor.
İstem dahilinde davalara parasız giren avukatların Türkiye genelinde 70 milyon YTL'ye ulaşan alacakları için Adalet Bakanlığı'nın ödenek aktarmaması sonucunda Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetmelikte yeni bir iç düzenleme yapmıştı.
TBB ilan yönetmelikte yaptığı değişiklik şöyle:
"(1)Müdafi/vekil görevlendirmelerinin bu konuda baro başkanlığından yazılı olarak görev talep eden avukatlar arasından yapılacağı, bu talepte bulunmayan avukatların müdafi/vekil olarak görevlendirilemeyeceği belirtilmiştir. (2) Müdafi/vekil ücretinin ödenmesi için baroya aktarılan ödeneğin tükenmesi durumunda bu konudaki ücret eksiği giderilene kadar görevlendirme yapılamayacağı belirtilmiştir. (3) Müdafi/vekil olarak görevlendirilen avukatın yetki belgesi düzenleyerek bir başka avukatı yetkilendirmesine olanak tanınmıştır."
KÖ/EÖ)