Ankara’da ODTÜ’ye komşu 100. Yıl İşçi Blokları’nda kuruyan mahalle inisiyatifi 31 mart Yerel seçimlerine yönelik bir çalıştay düzenliyor.
Büyütmek için tıklayın. |
2 ve 3 Mart 2019 tarihlerinde ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’nde gerçekleşecek çalıştay, Müşterekler, Dayanışma Ekonomileri ile Yerelden ve Yerinden Yönetim temalarında düzenleniyor.
İlk gün 100. Yıl İnisiyatifi’nin organize ettiği bir mahalle gezisi ve çeşitli grup ve kişilerin deneyimlerini aktaracağı sunumlar ve forum yapılacak.
İkinci gün ise, “kentte ortak bir yaşamı nasıl kuracağız/kurmalıyız üzerine” geliştirilecek düşünceler grup çalışmalarında olgunlaştırılacak ve bu çalışmadan çıkan sonuç bildirgesi paylaşılacak.
Çalıştay için yapılan çağrıda “Gelin hep beraber olalım ve hepimiz neler yaptığımızı, yapabileceğimizi, imkanlarımızı ve sınırlılıklarımızı görelim; kendimizi geliştirelim ve dayanışma ağları kurup yayılalım” denildi.
Çalıştayın gerekçesi ve yanıt aradığı sorular ise şöyle formüle ediliyor:
“Yerel yönetim denen biçimin herhangi bir merkezi yönetim mantığından ayrılamadığı bir dünyada yaşıyoruz ve bunu belediyeler, muhtarlıklar gibi kurum ve kişilerin bize yönelişiyle yakinen, günbegün deneyimliyoruz. Bizler beraber yaşamaktan başka bir şey anlıyoruz. Keza halihazırda var olan yerel yönetim anlayışından ve onun işleyişinden de öyle olması gerektiği aşikar görünüyor! Peki bu yönetimin faillerinin kim olması gerekiyor? Belediyeler mi? Muhtarlıklar mı? Şirketler mi? Yoksa yalnızca ve doğrudan biz çeşitli mahallelerin, kolektiflerin veya toplulukların sakinleri mi?”
100. Yıl İnisiyatifi hakkında100. Yıl İşçi Blokları, Ankara’da ODTÜ’nün yanı başında bulunan, sakin, yeşil, eski bir mahalle. Aynı zamanda burası, yapılmaması uğruna direndiği halde çeperlerine inşa edilen dev bir yol, yolun ardından orta yerine yerleştirilen bir benzinlik ve dur durak bilmeyen, dönüşümden sadece inşaat yapmayı anlayan bir rant ekonomisi ile kurban edilmek istenilen bir mahalle. Gezi Direnişi süresince oluşan bir araya gelebilme, iletişim kurabilme ve harekete geçebilme halini ve pratikler ile ilişkiler üzerinden gelişen ortaklıkları sürdürme isteği önce 100. Yıl İnisiyatifi’ni, sonra Mart 2014’de 100. Yıl Berkin Elvan Bostanı’nı, ardından Aralık 2015’te 100. Yıl Mahalle Atölyesi’ni ortaya çıkardı. 100. Yıl İnisiyatifi ve yarattığı diğer kentsel oluşumlar toplumsal adaletsizliklere karşı çıkarak bunları mahallede görünür hale getirmeye çabalıyor. Aynı zamanda bütün bu oluşum ve pratikler mahalle sakinleri arasında değerli karşılaşmalara ve bu karşılaşmaları bir arada tutmaya vesile oluyor. Kısacası 100. Yıl İnisiyatifi mahallede kolektif bir ruhu canlı tutuyor. (Kaynak: 100. Yıl İnisiyatifi) |
Daha detaylı bilgi için tıklayın.