Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 4 Ağustos'ta yolladığı keşif aracı Phoenix (Anka Kuşu) Mars'tan ilk fotoğrafları Dünyaya iletti.
680 milyon kilometrelik yolculuğunu başarıyla tamamlayan araç, gezegenin daha önce araştırılmamış olan uzak kuzey bölgesine indi.
Araç, Mars yüzeyinin altında olduğu düşünülen su-buz katmanına ulaşabilecek bir robot kola sahip. Önümüzdeki günlerde, gezegende yaşam izleri için kanıt aramaya başlayacak. Bilimsel incelemeler için yüzeyden ve derinden toprak ve buz örnekleri toplayacak.
Araç, 26 Mayıs gecesi Türkiye saatiyle 02:53'te inişini tamamladı. İnişin son yedi dakikalık kısmı yolculuğun en zorlu bölümüydü. Phoenix, Mars'ın ince atmosferine girerken 21 bin kilometre/saatlik bir hızdan paraşütler ve geri basınç motorları sayesinde yavaşladı.
Projenin yöneticisi Barry Goldstein "Rüyalarımda bile ancak bu kadar sorunsuz bir iniş olabilirdi" dedi.
Dünyaya iletilen ilk fotoğraflar, Mars'ın daha önce yakından incelenmemiş "Kutup düzlüğüne" ait.
Sovyetler Birliği'nin 1960'da gerçekleştirdiği ilk denemeden bu yana Mars'a yönelik araştırma yolculuklarının yarısından azı başarılı oldu.
Bugüne kadar Mars'a ulaşmak için 40 deneme yapıldı. Sovyetler Birliği'nin denemelerinin ardından ilk başarılı yolculuğu gezegen yüzeyinin fotoğraflarını gönderen ABD'nin Mariner 4 aracı gerçekleştirdi.
İlk başarılı inişi 1976'da ABD'nin Viking araçları yaptı ve yüzey örnekleri alındı. Japonya'nın 1998'deki tek denemesi başarısız oldu. Avrupa Uzay Ajansı'nın Beagle 2 adlı aracı da 2003'te inişe geçerken kayboldu.
Anka Kuşu adı da NASA'nın 1999'da başarısız olan son iki denemesine atıfta bulunuyor. Eylül 1999'da mühendislerin hesap hatası yüzünden Mars Climate Orbiter aracı gezegene inmeyi başaramamış ve çakılmıştı.
Birkaç ay sonra bir diğer araç, Mars Polar Lander da gezegenin Güney Kutbu civarında kaybolmuştu. (EÜ/GG)